Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Känsla av otrygghet skrämmer bort resenärer

Södervärn bussterminal i Malmö. Foto: Jan Jönsson/Wikimedia Commons.

Många avstår från att resa med kollektivtrafiken därför att de är oroliga för att utsättas för brott eller uppfattar trafikmiljön till eller från hållplatsen som osäker. Det framgår av en färsk forskningsrapport (klicka här) från K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik. Rapporten bygger på en undersökning av hur resenärer i Malmö upplever att det är tryggt i anslutning till Malmös större kollektivtrafiknoder.

Den vanligaste orsaken till upplevd otrygghet är en rädsla att utsättas för våld eller hot om våld, konstaterar forskarna.

– Drygt en tiondel av de som deltog i vår studie har svarat att de har undvikit att resa med kollektivtrafiken på grund av oro för att utsättas för brott. Nästan lika många anger att de undvikit att resa med kollektivtrafiken därför att de upplever att trafikmiljön på väg till eller från hållplatsen är osäker, säger Vanessa Stjernborg från Lunds universitet som lett arbetet med studien.

Orsakerna till den upplevda otryggheten varierar med tiden på dygnet. Kvällar och nätter upplever fler att de känner sig otrygga därför att de är rädda för att utsättas för brott. Dagtid är man orolig för stökiga trafikmiljöer.

– Känslor av otrygghet bidrar till begränsningar i individers vardagliga liv. Det bidrar också till att människor väljer bort att resa kollektivt, säger Vanessa Stjernborg.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)