Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris får rekordorder på elbussar till Oslo

Solaris har fått sin hittills största enskilda order på elbussar – 183 ledbussar till Unibuss i Oslo. Bussen på bilden går dock i trafik i Bonn, Tyskland. Foto: Solaris.

Den polska busstillverkaren Solaris har vunnit en order på 183 batteridrivna ledbussar för trafik i Oslo. Beställare är bussföretaget Unibuss som är ett av Norges största bussföretag. Ordervärdet uppges av leverantören till cirka 100 miljoner euro, det vill säga drygt en miljard svenska kronor. För Solaris är ordern ett genombrott och den största enskilda elbussordern någonsin. Den tidigare största ordern gällde 130 batterielektriska ledbussar till lokaltrafiken i Warszawa.

De bussar som Unibuss har beställt för trafik i Oslo är 18 meter långa ledbussar som är utrustade med högenergibatterier med en total kapacitet på över 500 kW. Laddning sker via CCS-kontakt. Bussarna har en centralmotor på närmare 250 kW.

I utrustningen ingår bland annat USB-uttag för passagerarna, särskilda förstärkta filter i luftkonditioneringen för att öka skyddet mot spridning av virus och dubbla rullstolsramper. Bussarna ska ersätta äldre Solarisbussar med förbränningsmotor i Oslotrafiken.

Unibuss beställde sina första bussar från Solaris år 2006 och har sedan dess beställt närmare 300 bussar från den polska tillverkaren. Sammanlagt rullar över 500 Solarisbussar på de norska vägarna.

– Vi är extremt stolta över det förtroende som Unibuss än en gång har visat oss och ser verkligen fram mot att utöka vårt samarbete. Ett kontrakt på en så stor leverans av elbussar är också ett tydligt bevis på den nollemissionsrevolution som nu är på väg att bli verklighet, säger Sverre Skaar, vd för Solaris Norge.

– Unibuss är mycket nöjda med valet av Solaris som leverantör av den största bussflottan i någon upphandling i Norge. Unibuss och Solaris har ett långvarigt samarbete och vi är glada att utveckla detta ytterligare, säger Øystein Svendsen, vd för Unibuss.

Batteridrivna ledbussar från Solaris finns idag i trafik i en rad städer i Europa, bland annat Bryssel, Berlin, Barcelona, Warszawa, Krakow, Poznán och Hamburg.Snart kommer även 23 Solaris Urbino 18 att sättas i trafik i Århus i Danmark.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)