Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Från noll till över 100 på ett år

Keolis i Danmark tog i början av 2021 emot 55 elbussar från Yutong. Foto: Keolis Danmark.

Den kinesiska busstillverkaren Yutong har haft ett verkligt genombrott på den danska bussmarknaden under 2021. Det visar statistik från De Danske Bilimportører, Danmarks motsvarighet till Bil Sweden. Under 2020 levererade Yutong inte en enda buss till Danmark, 2021 var det 104, samtliga elbussar. Därmed blev Yutong stösta leverantör av fullstora bussar i Danmark i fjol.

Störst på bussmarknaden i Danmark blev i fjol Mercedes-Benz med 179 bussar. Marknaden i landet skiljer sig på flera punkter från den svenska. Ett annat kinesiskt bussmärke, Golden Dragon, lyckades sälja 33 bussar, vilket är mer än etablerade märken som Volvo och VDL.

Så här ser listan över nyregistrerade bussar i Danmark i fjol ut. Inom parentes anges antalet levererade bussar år 2020. Topplistan gäller samtliga bussmodeller.

Det är viktigt att notera att statistiken omfattar bussar av alla storlekar, inte bara fullstora bussar. Således var 156 av Mercedesbussarna i statistiken Mercedes-Benz Sprinter och tolv av MAN-bussarna modell TGE. I Ivecos siffror ingår en Iveco Daily och Fordbussarna är samtliga Ford Transit.

Mercedes-Benz 179 (143)
Yutong 104 (0)
Scania 85 (35)
Iveco 55 (17)
MAN 51 (8)
Setra 50 (14)
Golden Dragon 33 (0)
Volvo 30 (1)
VDL 23 (0)
Ebusco 13 (0)
Irizar 7 (3)
Isuzu 5 (3)
Neoplan 5 (4)
Ford 3 (5)

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)