Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Byggstart för testcenter för elbussar och ellastbilar

Vid onsdagens första spadtag medverkade bland andra näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, Pia Sandvik, vd RISE, Rémy Kolessar, chef för avdelningen Forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten, Magnus Mackaldener, Senior Vice President/Head of Electrification Development Scania Group, Jan Persson, vd Kilenkrysset och Gunilla Lindstedt, kommunstyrelsens ordförande i Nykvarns kommun.

På onsdagen togs det första spadtaget till ett nytt, nationellt testcenter för framtidens eldrivna fordon. Anläggningen, SEEL ((Swedish Electric Transport Laboratory) ligger i Nykvarn, väster om Södertälje. Här ska forskare och företag testa och utveckla batteriteknik och drivlinor för tyngre fordon som bussar och lastbilar liksom till flyg och båtar. Testcentret tas i drift nästa år.

Bakom SEEL står statliga RISE, Research Institutes of Sweden, och Chalmers. Satsningen bygger på samverkan mellan stat, akademi och näringsliv. Industriparter är Cevt, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen. Sammantaget investeras cirka 1,3 miljarder kronor i SEEL.

– Klimatet är vår tids största utmaning. Elektrifiering av transportsektorn är avgörande för att minska våra utsläpp. Därför är satsning på elektromobilitetslaboratoriet viktig för omställningen och vår framtida konkurrenskraft, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson som medverkade vid byggstarten i Nykvarn.

Avancerade möjligheter
I SEEL får aktörer inom fordonsindustrin, flygindustrin och maritima sektorn samt övriga företag som utvecklar teknik inom relevanta områden en gemensam plattform för möten och samverkan. Tillsammans kan de dra nytta av den kunskapsutveckling och det teknikskifte som nu sker. Anläggningen i Nykvarn blir i likhet med de i Göteborg och Borås samtidigt en öppen plattform där forskare från högskolor, universitet och forskningsinstitut får tillgång till avancerade testmöjligheter inom elektromobilitet.

– Testcentret SEEL kommer att vara mycket viktigt i fordonsindustrins omställningsarbete. Målet är att SEEL ska vara världsledande inom elektromobilitet och stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft. Anläggningen i Nykvarn är central i detta arbete, säger Pia Sandvik, vd för RISE.

Att valet för testcentret föll på Nykvarn beror på att läget har bedömts strategiskt, tolv kilometer från Scania i Södertälje och 30 minuter från centrala Stockholm. Geografiskt är också Nykvarn en del av den så kallade Fordonsdalen, den del av Stockholms län och länen i Östra Mellansverige som globalt sett har viktig forskning och tillverkning främst inriktad mot tunga fordon.

En femtedel av världens drivlinor
I området produceras sammanlagt cirka 20 procent av världens drivlinor för tunga fordon och här finns närmare en tredjedel av Sveriges alla anställda inom fordonsindustrin. Förutom Scania i Södertälje är 200–300 leverantörer till fordonsbranschen verksamma i området. För Scanias del blir anläggningen i Nykvarn ett viktigt komplement till de egna satsningarna på batterimonteringsfabrik och batterilaboratorium.

Testcentret i Nykvarn kommer att omfatta en cirka 3 700 kvadratmeter tekniskt avancerad byggnad, anpassad för forskning och utveckling av elektrifierade drivlinor och fordonsbatterier för tunga fordon.

SEEL etablerar tre anläggningar – i Göteborg, Nykvarn och Borås – för att kunna påskynda elektrifieringen av transportsektorn. Man är öppen för samarbete med aktörer i hela Europa för att göra Sverige världsledande inom testning av elektromobilitet inklusive batterier. De tre testanläggningarna har olika specialiseringar och anläggningen i Nykvarn har inriktning mot tunga fordon.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)