Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Undersök smittspridningen i kollektivtrafiken”

Den norska buss- och kollektivtrafikbranschen vill ha en analys av hur smittspridningen i kollektivtrafiken verkligen var. Foto: Ruter.

Hälsomyndigheterna bör analysera smittspridningen i kollektivtrafiken och i andra berörda branscher under covid-19-pandemin . Det skriver den norska buss- och kollektivtrafik-branschens organisationer, arbetsgivare och kommuner i ett brev till den norska regeringen. Syftet är att få kunskap om vilka restriktioner och åtgärder som är relevanta vid framtida utbrott.

Under pandemin uppmanades människor, precis som i Sverige, att undvika att resa med kollektivtrafiken för att undvika smitta. Därmed utsattes kollektivtrafiken också för en extrem ekonomisk press, även om den norska staten var generösare än den svenska när det gällde att kompensera de ansvariga för kollektivtrafiken.

I brevet till regeringen skriver organisationerna att det både under själva pandemin och senare endast har rapporterats få fall av smitta i kollektivtrafiken.

– Det skulle vara bra att få en summering av de inrapporterade smittotalen med en kompletterande expertanalys. Om vi kommer att ställas inför en ny pandemi skulle det vara väldigt värdefullt att ha en dokumentation på hur smittspridningen skedde under coronapandemin, skriver fyra organisationer som är engagerade i norsk kollektivtrafik.

De konstaterar att samhällets stöd till olika branscher, bland andra kollektivtrafiken, har kostat stora belopp.

– En rapport om smitta i kollektivtrafiken och andra sårbara branscher som handel, restauranger och handel skulle vara mycket nyttig och ge rätt smittskyddsråd, likaså hjälpa regeringen att fatta samhällsekonomiskt riktiga val i en framtida pandemi, skriver NHO Transport (den norska bussbranschens organisation), Kollektivtrafikkforeningen (motsvarande Svensk Kollektivtrafik), Arbetsgivarorganisationen Spekter samt KS, den norska motsvarigheten till Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)