Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första elbussarna i Stockholms innerstad

Stockholms innerstad får sina femton första elbussar, MAN Lion´sCity E, i augusti. Foto: SL.

I augusti får Stockholms innerstad sina första elbussar, långt efter städer som Oslo, Göteborg och Malmö. Då börjar femton elbussar rulla i innerstan, fjorton finns redan i trafik i Norrtälje, Sigtuna och Barkarbystaden. Planen är att alla SL-bussar ska gå på el 2035.

Samtliga är blå ledbussar från MAN. Bussarna är fyrhjulsdrivna, vilket dels innebär att de är extra rustade för vinterförhållanden, dels att räckvidden ökar eftersom de återför mer energi till batterierna vid inbromsning.

– När våra bussar går över till el frigör det förnybara drivmedel som i stället kan gå till verksamheter som har svårare med omställningen till el, som flyget och långväga godstransporter. Det gör att vi inte bara minskar vårt eget klimatavtryck utan även bidrar till att andra kan minska sitt klimatavtryck, säger Johan Böhlin, drivmedelsstrateg på SL.

De nya elbussarna sätts i trafik den 15 augusti och är stationerade i SL:s nya Tomtebodadepå som invigdes i juni förra året (klicka här). Operatör av bussarna är Keolis.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)