Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vy och Ellös vinnare i väst

Trafiken i Dalsland, Kungälv och Stenungsund kommer att börja köras med grönare bussar i och med den nya upphandlingen. Foto: Lasse Edwartz.

All tätortstrafik i Kungälv och Stenungsund blir eldriven från nästa sommar. Samtidigt får trafiken i Dalsland nya biogasbussar. Det är resultatet av den upphandling av busstrafiken i de tre områdena nu upphandlats av Västtrafik. De nya avtalen har tilldelats Vy Buss och Ellös Buss.

Upphandlingen omfattar tätortstrafik, landsbygdstrafik och skoltrafik i de tre områdena. Trafiken börjar köra i augusti 2023 och juni 2024 och avtalen sträcker sig till juni 2033. Avtalet för trafiken i Stenungsund har tilldelats Ellös buss AB. Vy buss AB har tilldelats trafiken i Kungälv och Dalsland.

I Kungälv och Stenungsund blir tätortstrafiken helt elektrifierad medan det blir biogasbussar i landsbygdstrafiken. I och med de nya avtalen kommer även övervägande skoltrafik i Stenungsund bli eldriven. I trafiken i Dalsland satsas det i huvudsak på biogasbussar.

I upphandlingen lämnade Ellös buss AB och Vy buss AB de ekonomiskt mest fördelaktiga anbuden. Värdet på upphandlingen uppgår till cirka 190 miljoner kronor per år, totalt cirka 1,9 miljarder kronor för hela avtalsperioden. Hela upphandlingen omfattar cirka 130 bussar, varav 9 elbussar i den ordinarie linjetrafiken. Även tretton bussar i Stenungsunds skoltrafik blir eldrivna.

Vy Buss vann trafiken i Kungälv och Dalsland, medan trafikpaketet Stenungsund vanns av Ellös Buss.

– Vi ser fram emot att kunna bidra till att ge både Stenungsund och Kungälv tystare och renare stadsrum. Detta känns som ännu ett steg i rätt riktning för att fortsätta utveckla vår eldrivna trafik. Vi fortsätter arbeta för att för att nå vårt mål, nämligen att all vår stads- och tätortstrafik ska vara elektrifierad år 2030, säger Rebecca Sundborg, affärschef för buss region på Västtrafik.

Bussmagasinet.se återkommer med detaljer om upphandlingen senare under fredagen.

Fakta om upphandlingen:
Avtalet gällande Kungälv omfattar tätortslinjerna 1–3, landsbygdstrafiken samt skoltrafik. Trafikstarten för linjetrafiken är juni 2024 och den öppna skoltrafiken augusti 2023.
Avtalet gällande Stenungsund omfattar tätortslinjerna 1–3, landsbygdstrafiken samt den öppna skoltrafiken. Trafikstart är augusti 2023.
Ett av avtalen omfattar Dalslands linjetrafik, den öppna skoltrafiken i Mellerud samt den stängda skoltrafiken i Vänersborg. Trafikstart är augusti 2023.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)