Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dom idag: Bergkvarabuss förlorar trafiken på Gotland

Förvaltningsrätten i Stockholm nekar Bergkvarabuss överprövning om trafikupphandling på Gotland. Foto: Ulo Maasing.

Bergkvarabuss förlorar upphandlingen av busstrafiken på Gotland. Förvaltningsrätten i Stockholm avvisade i en dom på måndagen Bergkvarabuss´ begäran om överprövning av upphandlingen som vanns av Bivab (Buss i Väst). Upphandlingen gällde både den allmänna och särskilda kollektivtrafiken på Gotland under tioårsperioden 2023 – 2033. Domen innebär att Region Gotlands tilldelningsbeslut står fast.

Det var i november förra året som Bivab tilldelades trafiken, men beslutet överklagades av Bergkvarabuss.

Bergkvarabuss skrev i sin begäran om överprövning att regionen först var positiv till användningen av elfordon i kollektivtrafiken, men att man ändrade sig bara fyra arbetsdagar före sista anbudsdag. Ändringen gjordes med så kort varsel att regionen borde ha förlängt anbudstiden, men det gjorde man inte. Det var fel, anser Bergkvarabuss.

Vid upphandlingar kan företag som vill lämna anbud ställa så kallade publika frågor till upphandlaren. Frågorna presenteras anonymt och är tillgängliga för alla, likaså upphandlarens svar.

Bergkvarabuss framhöll att två sådana frågor ställdes om elbussar kunde användas. I båda fallen anser Bergkvarabuss att regionens besked var ett ja.

Företaget hävdade också att Gotland genom att helt gå in för biogas och inte alls använda elbussar har valt en lösning som är dyrare för skattebetalarna.

– Användande av elfordon är mer kostnadseffektivt än fordon som drivs av biogas. Om elfordon skulle ha tillåtits i anbuden hade prissättningen sannolikt blivit lägre, skrev Bergkvarabuss.

Men förvaltningsrätten i Stockholm går inte på Bergkvarabuss linje. I sin dom skriver förvaltningsrätten bland annat att ”det är tydligt att det i upphandlingen ligger ett uttryckligt framtidsperspektiv” genom ett samverkansavtal och en separat affärsöverenskommelse mellan regionen och trafikföretaget. Trafik är ett exempel på nya trafiklösningar som kan tas upp i ett sådant samverkansavtal.

”Regionen har därför inte gjort ”någon väsentlig ändring av upphandlingsdokumenten som skulle utlösa en skyldighet för regionen att förlänga tidsfristen att lämna anbud”, skriver förvaltningsrätten. Ansökningen om  överprövning kan därför inte vinna bifall.”

Regionens tilldelningsbeslut står därmed fast och Bivab tilldelas trafiken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)