Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk sommar i Göteborg och Mölnlycke

I Göteborg och Mölnlycke fortsätter elektrifieringen av busstrafiken i stor skala. Foto: Keolis.

Västtrafik fortsätter i sommar sin storskaliga elektrifiering av stadsbusstrafik. I Göteborg blir tolv busslinjer i sommar elektrifierade med 78 elbussar, medan Mölnlycke får tre helt nya busslinjer som ska köras med elbussar. Den storsatsning på elbussar som Västtrafik sedan flera år har lett till att Västsverige idag har flest elbussar i Norden. Västtrafik har som mål att all stads- och tätortstrafik ska vara eldriven fram till år 2030.

I Göteborg sätter Västtrafik, Nobina och Keolis in 78 elbussar under sommaren med början den 13 juni. Elbussarna kommer att rullas ut på busslinjer i nordöstra Göteborg samt på busslinjerna 16X och 17 från den 13 juni.

– Vi är glada att kunna erbjuda moderna och bekväma bussar för våra resenärer. Vi tror att både passagerare och boende nära linjerna kommer att upptäcka att elbussarna är mycket tystare än tidigare modeller. Samtidigt får våra förare en bättre arbetsmiljö, säger Attila Ungvari, affärschef för stadsbusstrafiken på Västtrafik.

I samband med tidtabellsskiftet den 13 juni börjar också nya elbussar att köra i Mölnlycke på de nya busslinjerna 1, 2 och 3. Trafiken körs av Leja Touring.

– Det nya upplägget att tätortstrafiken i Härryda utgår från hur resandet ser ut och hur vi bedömer att det kan utvecklas framöver. Vi tror att både passagerare och boende nära linjerna kommer att upptäcka att elbussarna är mycket tystare än tidigare modeller, säger Anne Garcia Solving, Affärsutvecklare för regionbusstrafiken på Västtrafik.

De här busslinjerna i Göteborg elektrifieras i sommar:

16X Lindholmen – Centralstationen
17 Tuve – Björkekärr – Östra Sjukhuset
69 Gamlestads torg – Östra Sjukhuset
71 Gunnilse – Hjällbo – Angered C
73 Angered Centrum – Gårdsten
74 Angered Centrum – Bergsjön
75 Angered Centrum – Lövgärdet
76 Angered Centrum – Rannebergen – Angered Centrum
77 Angered Centrum – Lövgärdet
78 Eriksbo – Hjällbo – Gamlestads Torg
159 Bergsjön – City – Volvo Torslanda
167 Gamlestads Torg – Lexby

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)