Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikverkets kostnadskontroll under luppen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S): Trafikverket måste vidta kraftfulla åtgärder för att hålla kostnaderna i schack. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen har gett Trafikanalys i uppdrag att tillsammans med Ekonomistyrningsverket granska Trafikverkets arbete med kostnadskontroll. Regeringen är sedan tidigare missnöjd med kostnadsutvecklingen för en rad av de projekt som Trafikverket bedriver, likaså Trafikverkets kostnadskontroll. Tidigare i sommar slog regeringen fast att Trafikverket behöver vidta kraftfulla åtgärder och på ett systematiskt sätt arbeta med kostnadsreducerande åtgärder.

Exempelvis har Riksrevisionen konstaterat att kostnaderna för vissa delar av vägunderhållet ökat med cirka 60 procent.

– Vi satsar närmare 900 miljarder kronor på infrastruktur i hela landet och då ska varje krona användas effektivt. Därför måste Trafikverket vidta kraftfulla åtgärder och arbeta på ett systematiskt sätt för att minska kostnaderna. Jag vill säkerställa att kostnadsutvecklingen inte ökar mer än i övriga sektorer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth(S).

Trafikanalys ska nu kartlägga problemen med kostnadsökningarna när det gäller den nationella planen för transportinfrastrukturen. Vidare ska Trafikanalys utvärdera Trafikverkets arbete med planering och upphandling och komma med förslag för att öka Trafikverkets produktivitet, effektivitet och kostnadskontroll.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)