Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler än någonsin vill ta ett klimatkliv

Fler företag än någonsin söker stöd från Klimatklivet. Bild: Klimatklivet.

Intresset för investeringar i fossilfria alternativ och grön omstälning genom det så kallade Klimatklivet slår nytt rekord, rapporterar Naturvårdsverket. I september har företag och organisationer lämnat in ansökningar till Klimatklivet om stöd för investeringar på 10,2 miljarder kronor. Det är lika mycket som Klimatklivet fördelat sedan starten 2015.

Klimatklivet är investeringsstödet som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.

Även bussföretag och busstrafik kan beviljas stöd från Klimatklivet. I år har exempelvis Svealandstrafiken i Örebro fått ett investeringsstöd på 4,6 miljoner för installation av laddinfrastruktur på företagets bussdepå i Örebro (klicka här).

Stöd från Klimatklivet ges till de fysiska investeringar som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Ansökningarna tävlar mot varandra.

Företagens efterfrågan på investeringsstöd från Klimatklivet har ökat sedan Klimatklivet startade 2015. De senaste åren har särskilt storleken på sökt stödbelopp ökat. Mellan 2021 och 2022 har ansökt stöd i genomsnitt nära fördubblats, från 5 miljoner kronor per ansökan till 9,9 miljoner kronor per ansökan.

– Vi ser allt fler stora ansökningar till Klimatklivet. Många av investeringarna handlar om att ställa om hela processer eller introducera nya tekniker inom industrin för att skapa en fossilfri verksamhet. Drygt 80 procent av stödet går till företag. Det är väldigt glädjande att se denna vilja att ställa om, det visar att klimatomställningen är på riktigt nu. Tyvärr har vi inte möjlighet att bevilja alla bra projekt då konkurrensen är hård, säger Carl Mikael Strauss, chef för industrienheten på Klimatklivet.

För 2022 är anslaget för Klimatklivet 2,8 miljarder kronor. Fram till och med 2026 finns ytterligare medel. Pengarna kommer till största del från EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Investeringsstöd från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Sedan starten 2015 har Klimatklivet fördelat 10,2 miljarder kronor till företag, organisationer och kommuner som ansökt om stöd för klimatinvesteringar. Tillsammans med övrig finansiering har totalt 24,4 miljarder kronor investerats för att minska utsläppen. Stöd ges till både stora och små åtgärder i hela landet. Det största projektet har fått 210 miljoner kronor i stöd.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)