Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klimatklivet stöder bussladdning i Örebro

Blivande hem för elbussar: Svealandstrafikens depå i Bettorp, Örebro. Foto: Svealandstrafiken.

Det samhällsägda bussföretaget Svealandstrafiken har beviljats investeringsstöd från Klimatklivet på 4,6 miljoner kronor. Stödet gäller för installation av laddinfrastruktur på företagets bussdepå i Örebro. Arbetet beräknas vara klart i slutet av 2023 och totalt kommer 43 laddplatser installeras på depån.

Under 2023 kommer Örebro få sina första elbussar. Laddning kommer att ske på Svealandstrafikens depå i Bettorp, Örebro som nu förbereder laddkapacitet för ett 40-tal fordon. Svealandstrafiken har nu av Naturvårdsverket beviljats investeringsstöd genom Klimatklivet för installation av laddinfrastrukturen på depån, där 43 laddplatser kommer sättas upp. Stödet uppgår till totalt 4,6 miljoner kronor.

– Vi är nu mitt uppe i elektrifieringen av vår bussflotta och att få det här stödet är givetvis väldigt roligt. Det är ett bevis på att vi ligger rätt i tiden med vår satsning och att det vi gör håller den nivå som krävs för att kunna få stödet. Med det här i ryggen fortsätter vi nu vår resa mot en mer hållbar kollektivtrafik, säger Peter Liss, vd på Svealandstrafiken.

Geert Schaap, chef för hållbarhet och innovation på Svealandstrafiken. Foto: Svealandstrafiken.

– Det här är en satsning för framtiden, då våra kommande elbussar inte bara kommer vara utsläppsfria och ge våra förare en bättre arbetsmiljö, utan också bidra till en betydligt tystare stadsmiljö. För oss innebär det här också att vi kommande år behöver rekrytera en ny typ av kompetens, exempelvis elfordonsmekaniker och dataingenjörer för att maximera nyttan av digitaliseringen kopplat till våra nya elbussar, säger Geert Schaap, chef för hållbarhet och innovation på Svealandstrafiken.

Svealandstrafikens bussflotta består idag av drygt 320 bussar, varav de allra flesta drivs av biogas. Företaget har tillsammans med sina ägare Region Västmanland och Region Örebro län en tydligt uttalad strategi om en ökad elektrifiering av kollektivtrafiken.

Förra året beställde Svealandstrafikentio elbussar från Volvo med option på ytterligare sju. Leverans av de tio bussarna är planerad till första halvan av det här året. Bussarna kommer att trafikera Västerås med omnejd. Upphandling av elbussar till Örebro påbörjas under 2022 för leverans under 2023.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)