Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossila drivmedel kan rädda busslinjer

Ska fossila drivmedel rädda busslinjer? Foto: Midtrafik.

De dramatiskt ökade drivmedelspriserna gör att busstrafikens omställning till fossilfritt hotas och biodieseln kan bytas mot vanlig diesel. Som vi nyligen rapporterade (klicka här), överväger politikerna i Region Dalarna att återgå till fossil diesel istället för HVO för att klara ekonomin. Men även på andra håll i Norden finns liknande tankar.

Trafikhuvudmannen i den danska regionen Midtjylland, Midtrafik, kan komma att välja samma väg. Ekonomin pressas av att resandet och intäkterna ligger lägre än innan pandemin, samtidigt som drivmedelspriserna har skjutit i höjden, i synnerhet för biodiesel.

I en analys som konsultföretaget Cowi har gjort på uppdrag av regionen föreslår man att kravet på biodiesel i busstrafiken slopas och att biodieseln ersätts av vanlig diesel med ökade klimatutsläpp som följd.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)