Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elva städer kräver enbart emissionsfria bussar

En elbuss i Hamburg. Staden är en av elva europeiska storstäder som i ett brev till EU-kommissionen begär att endast utsläppsfria stadsbussar ska säljas i Europa från 2027. Foto: Hochbahn.

Elva europeiska storstäder och en rad miljöorganisationer i elva länder begär i ett brev till EU-kommissionen att endast stadsbussar med nollutsläpp ska säljas inom EU från 2027. I brevet till EU begär man att kravet ska ingå i det kommande förslaget om CO2-standarder för nya, tunga fordon i EU. Ett nollutsläppsmål för stadsbussar är nödvändigt för att göra luften i städerna renare och för att bussarna ska bidra till att nå EU:s klimatmål, heter det i brevet.

– Det finns ett mycket effektivt sätt att göra luften i städerna renare. Det är att förnya befintliga bussflottor med utsläppsfria batteri- eller vätgasbussar, skriver storstäderna och miljöorganisationerna i brevet.

Där pekar man också på att omkring 20 europeiska storstäder har förbundit sig att köpa endast utsläppsfria bussar från 2025. Bland dessa finns Barcelona, Berlin, Madrid, Rom och Warszawa. Till det kommer en rad städer som redan idag endast upphandlar nollutsläppsbussar, däribland alla holländska städer, Danmarks sex största kommuner, Hamburg och London.

Städerna bakom brevet konstaterar att försäljningen av nollutsläppsbussar ökar snabbt. I fjol svarade sådana bussar för 23 procent av nyregistrerade stadsbussar. Året innan var det 16 procent och 2019 tolv procent.

– Men om inte EU agerar kommer tillgången på utsläppsfria bussar inte att svara mot efterfrågan. Det skulle äventyra satsningarna från ledande städer och utsätta medborgarna för luftföroreningarna en längre tid, hater det i brevet.

De städer som har skrivit till EU-kommissionen är Köpenhamn, Hamburg, Paris, Rotterdam, Sevilla, Barcelona, Milano, Malaga, Valencia, Palma, Malaga.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)