Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Låt barn resa gratis”

Majblommans generalsekreterare Åse Henell. Foto: Lisa Thanner.

Kollektivtrafiken är ett lotteri, där fattiga barn förlorar. Det gäller att bo i rätt kommun för att ha råd med buss till träningen eller kompisarna. Det hävdar barnrättsorganisationen Majblomman i en ny rapport. Där efterlyser man en nationell strategi för gratis kollektivtrafik på fritid och lov till alla under arton års ålder.

Enligt rapporten åker inga barn i hälften av landets kommuner gratis med kollektivtrafiken på loven. På kvällar och helger erbjuds inga barn eller ungdomar kostnadsfria busskort i sextio procent av landets kommuner, något som Majblomman vill ändra på.

– Ingen ska behöva tjuvåka till kulturskolan eller tacka nej till ett helgjobb för att bussen är för dyr. Rörelsefrihet är ofta en förutsättning för en meningsfull fritid. Men så är det inte idag. Vår enkät visar en asymmetri där barns möjlighet att ta sig fram beror på var de bor, och på vilket humör politikerna är ett visst budgetår, säger Åse Henell, Majblommans generalsekreterare.

Organisationen efterlyser nu en nationell strategi för avgiftsfri kollektivtrafik för alla barn, oavsett var man bor och vilka föräldrar man har.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)