Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Viktigt att se till hela kollektivtrafiken”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Glädjande dialog om BRT. Foto: Ulo Maasing.

Parallellt med regeringsskiftet och att den politik som den nya regeringen kommer att mejsla fram förändras på flera håll den politiska ledningen på regional nivå. För buss- och övrig kollektivtrafik är det förändringar som kan få stor betydelse, eftersom det är regionerna som är ansvariga för kollektivtrafiken. Sveriges Bussföretag bevakar de politiska processer som nu pågår i landets regioner efter valet, framhåller Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag.

Region Stockholm svarar för ungefär hälften av landets kollektivtrafik. På fredagen presenterade den nya politiska ledningen i regionen sin politiska plattform (klicka här).

– Hur kollektivtrafiken prioriteras i Region Stockholm, som ansvarar för cirka hälften av Sveriges allmänna kollektivtrafik, är självklart viktigt. Än har vi inte sett några detaljerade planer eller inriktningar för kommande års verksamhet och budget för kollektivtrafikens del. Men jag noterar med glädje att den nya koalitionen säger att Stockholmsregionen är avgörande i Sveriges gröna omställning och att fler därför måste ges möjlighet till att ställa bilen samt resa kollektivt och klimatsmart i hela regionen. Här är det viktigt att regionens nya politiska ledning ser till hela kollektivtrafiken, dvs såväl den upphandlade som den kommersiella kollektivtrafiken, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och fortsätter:

– När nu branschen tillsammans tagit initiativ till Nystart kollektivtrafiken behöver vi tillsammans satsa för att värna en robust kollektivtrafik för framtiden. I det arbetet har Region Stockholm, i kraft av sin stora kollektivtrafikandel och som Sveriges huvudstadsregion, en nyckelroll. Framkomlighet, BRT-satsningar, elektrifiering och ett aktivt engagemang i utvecklingen av branschens gemensamma rekommendationer för avtalsutveckling inom Kollektivtrafikens Avtalskommitté är exempel på konkreta frågor framåt. Det gläder mig att det i mittenkoalitionens politiska plattform särskilt nämns en vilja att initiera dialog kring satsningar på bland annat just BRT.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)