Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Elbussar i depå i Hamburg. Stadens storsatsning på elektrifiering av busstrafiken sinkas nu av leveransproblem hos busstillverkarna. Foto: ABB.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Elbussatsning sinkas av problem i leveranskedjorna; Riga väljer Solaris batteribussar; Fler Ebusco till Tyskland.

Tyskland: Hamburg är en av de städer i Europa som tidigt bestämde sig för att ställa om hela sin bussflotta till el. Sedan 2020 köper de båda trafikföretagen som svarar för lokaltrafiken, Hamburger Hochbahn och VHH enbart emissionsfria bussar. År 2030 ska de båda operatörernas flottor om sammanlagt cirka 1 800 bussar enbart utgöras av elbussar.

Men det går trögare än väntat med elektrifieringen. Anledningen är de störningar i leveranskedjorna som nästan alla fordonstillverkare brottas med.

I våras hette det att Hochbahn och VHH i slutet av det här året tillsammans skulle ha 295 elbussar i trafik. Leveransproblem gjorde att den siffran bantades något till 288. Nu står det klart att operatörerna inte kommer att nå dit heller utan att det verkliga antalet blir 20 procent färre, 230 bussar istället för 288.

Solaris har fått en order på 35 batteribussar till Riga med en option på ytterligare 17 bussar. Foto: Solaris.

Lettland: Busstillverkaren Solaris har levererat bussar till lokaltrafiken i Lettlands huvudstad Riga, Rigas Satiksme, i mer än 20 år. Men nu har Solaris fått sin första order på batterielektriska bussar till Riga. Ordern gäller 35 Solaris Urbino 12 batteribussar med en option på ytterligare 17 bussar.

Det handlar om 12-meters låggolvsbussar med en batterikapacitet på 140 kWh och som kan laddas såväl via CCS-kontakt som via omvänd pantograf, alltså en pantograf som sänks ner mot bussen vid laddstationen. Motorn är en centralmotor och kapaciteten minst 72 passagerare. Bussarna ska levereras mot slutet av 2023.

Under de senaste mer än 20 åren har Solaris levererat närmare 600 bussar till Riga. Bland annat tog staden emot de första trådbussarna från den polska tillverkaren, Solaris Trollino. Totalt rullar över 160 Solaris Trollino i staden, varav tio är utrustade med en bränslecellsdriven räckviddsöförlängare.

Tyskland: Den holländska elbusstillverkaren Ebusco ska leverera ytterligare elbussar till Tyskland. Detta sedan man tecknat avtal mom tolv Ebusco 3.0 12-metersbussar för trafik i Wesel och Kleve i Niederrhein. Trafikföretaget där, Niederrheinische Verkehrsbetriebe AG (NIAG), arbetar med såväl kollektivtrafik som godstransporter coh de tolv bussarna har beställts av operagtören Transdev. Enligt NIAG är ordern till Ebusco det första steget mot en helt elektrifierad bussflotta hos NIAG.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)