Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nästan bara elektriskt 2030

En eldriven stadsbuss i Malmö. 2030 väntas alla nya stadsbussar i landet vara elektriska. Foto: Ulo Maasing.

År 2030 kan nästan alla nya vägfordon som säljs vara eldrivna, inräknat tunga lastbilar och bussar. När det gäller stadsbussar kommer snart endast elbussar att upphandlas och för regionbussar börjar elektrifieringen nu skjuta fart. Det visar scenarier som tagits fram av Power Circle inom det branschöverskridande Energiforskprojektet ”Ett elsystem för elfordon”.

Nu finns rapporten från projektet klar och kan laddas ner genom att klicka här.

När det gäller bussar väntas 90 procent av försäljningen av nya bussar år 2030 vara elbussar.

När det gäller stadsbussar väntas enligt rapporten endast elbussar upphandlas inom en snare framtid. Det är en slutsats som rapportförfattarna drar och som bygger på planer från både kollektivtrafikmyndigheterna och fordonstillverkarna. Även regionbussar börjar elektrifieras nu.

– Att elbussar har låga lokala utsläpp och är bullerfria minst lika viktiga drivkrafter som de ekonomiska aspekterna, konstaterar rapporten.

Men utvecklingen ser inte likadan ut i hela landet. Det finns regionala skillnader. Utvecklingen av elbussar i de olika länen beror på hur fördelningen mellan stads-,
region- och långfärdsbussar ser ut, konstaterar rapporten.

I ett län med hög andel stadsbussar, såsom Stockholm, där 60 % av bussflottan utgörs av stadsbussar kommer elektrifieringen av flottan gå snabbare. I ett län med högre andel regionbussar, såsom Västerbotten, där 14 % av bussflottan utgörs av stadsbussar och 59 % av regionbussar, kommer elektrifieringen att gå långsammare.

Förnyelsen av bussflottan styrs dessutom av upphandlingar, vilket gör att den inte sker jämnt fördelat över hela landet.

Sammantaget innebär det, konstaterar rapporten, att Stockholms län år 2030 kommer att ha högst andel elbussar i bussflottan. 54 procent av bussarna kommer då att vara eldrivna. Lägst andel elbussar, 37 procent, kommer Gotland att ha.

Forskningsprojektet Ett elsystem för elfordon har som syfte att ta ett helhetsgrepp om den väntade elektrifieringen av fordonsflottan och dess inverkan på elsystemet. Power Circle har tagit fram nationella scenarior för utvecklingen av laddbara personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar.

Samtidigt har konsultföretaget Sweco tagit fram regionala scenarier som visar på hur utvecklingen skiljer sig åt mellan Sveriges län.

Power Circle samlar cirka 100 partnerföretag och arbetar för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering.

För personbilar kan hela nybilsförsäljningen år 2030 bestå av elbilar, och 3 miljoner laddbara personbilar förväntas finnas i trafik samma år. Lätta laddbara lastbilar väntas nå 80 % av nya fordon år 2030 och 100 % till år 2035. Av nyförsäljningen av tunga lastbilar väntas 65 procentvara eldrivna år 2030.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)