Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis vann skånsk upphandling

Landskrona är idag Sveriges enda trådbusstad. I samband med det nya avtalet ska fyra nya trådbussar med slideinteknik anskaffas. Foto: Ulo Maasing.

På måndagen blev det klart att Skånetrafiken har tilldelat Keolis stadsbusstrafiken i Landskrona samt busstrafiken på Ven. Kontraktet sträcker sig fram till 2033 och omfattar fem busslinjer i Landskrona varav en av dessa är Sveriges enda trådbusslinje. Avtalet omfattar även busstrafik på ön Ven. Totalt kommer Keolis att köra 2,6 miljoner resor per år. Trafikstart sker i december 2024. Idag körs trafiken i Landskrona av Nobina.

Redan idag är Landskrona flitiga kollektivresenärer och åker kollektivt överlägset mes i Skåne jämfört med liknande städer. Den nya trafik som Keolis har tilldelats innehåller flera delar som ska skapa en attraktiv kollektivtrafik som anpassas efter Landskronas expansion och framtidsplaner.

I och med det nya avtalet kommer hela Landskronas stadstrafik och trafiken på Ven att vara elektrifierad.

– Landskrona får fyra nya trådbussar av slide in-karaktär, så att de även kan köra kortare sträckor utan tråd. Ventrafiken får två nya bussar som är eldrivna, säger Saman Tondnevis, chef för affärsområde Buss på Skånetrafiken.

– Keolis har ett stort förtroende för Skånetrafiken och tillsammans kan vi dra nytta av synergierna mellan detta kontrakt och vår kommande verksamhet i Lund, säger Keolis vd Jan Kilström.

Keolis kommer inom ramen för uppdraget att verka för att fler resenärer väljer kollektivtrafiken. Det innebär ett ökat fokus på resenärsnöjdhet samt även på hållbarhet. Inför trafikstart kommer Keolis att upphandla ytterligare elbussar som ska trafikera stadstrafiken samt även etablera en depå med laddinfrastruktur i Landskrona.

Nyheter i det nya trafikavtalet:
Förbättrad linjesträckning för linje 1 med tiominuterstrafik;
Anpassning till utbyggnadsplaner och stadsutveckling Landskrona;
Fyra stadsbusslinjer med 14 depåladdade elbussar;
Linje 3 trafikeras med 4 nya slide in-trådbussar.
Venbusslinjen trafikeras med två nya 10-meters elbussar;

Avtalsspärr råder i tio dagar.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)