Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sänk åldern för bussförare, slopa 50-kilometersregeln – maning till regeringen från internationella organisationer

Körkortsåldern för bussförare måste sänkas och den så kallade 50-kilometersgränsen för unga förare måste bort, skriver internationella organisationer till den svenska regeringen. Bild: IRU.

Körkortsåldern för bussförare måste sänkas och den så kallade 50-kilometersgränsen avskaffas. Förarbristen är akut och snart kan den uppgå till 100 000 bussförare inom EU. Det skriver den internationella vägtransportunionen IRU samt bransch-organisationen EPTO, European Passenger Transport Operators till Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) samt bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). Bakgrunden är att Sverige just nu är ordförandeland i EU som på sin agenda har en ändring av EU:s körkortsdirektiv där sådana frågor regleras.

– Vi tror att EU-kommissionen kommer publicera sitt förslag till reviderat direktiv under första kvartalet i år. Att sänka körkortsåldern för bussförare till 18 år inom hela EU och att göra en konsekvensändring i EU:s körkortsdirektiv för att slopa dagens begränsning som innebär att yngre bussförare enbart får köra linjelagd trafik där linjen är kortare än 50 kilometer är krav som vi i Sveriges Bussföretag drivit länge, säger Anna Grönlund, branschchef i Sveriges Bussföretag.

– Nu har vår internationella organisation IRU tillsammans med EPTO gemensamt skrivit brev till svenska regeringen och framfört samma krav från hela det samlade europeiska busskollektivet, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, apropå att IRU och EPTO idag publicerade sitt gemensamma brev till den svenska regeringen.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing

I EPTO ingår sex stora europeiska persontrafikföretag med trafik i många av Europas länder: Arriva, First Group, Go-Ahead, Keolis, Grupo Barraqueiro samt Stagecoach.

I brevet från IRU och EPTO till de svenska ministrarna pekar de båda organisationerna att den europeiska transportsektorn står inför en tidigare oöverträffad och allvarlig brist på yrkesförare, både inom buss- och godstrafik.

Organisationerna uppmanar det svenska ordförandeskapet att sänka körkortsåldern för bussförare till 18 år. Idag varierar den mellan 21 och 24 år i flertalet EU-länder. Till det kommer också variationer inom en del länder, exempelvis den så kallade 50-kilometersgränsen.

IRU:s chef för EU-frågor, Raluca Marian, varnar för konsekvenserna av en ökad förarbrist.

– EU kan snart ha en brist på 100 000 bussförare. Konsekvenserna av en sådan brist är skrämmande. Det skulle hämma viktiga mobilitetstjänster och allvarligt motverka EU:s ambitioner att minska koldioxidutsläppen eftersom det skulle led till ett minskat kollektivt resande, säger hon.

– Om vi menar allvar med att minska transportsektorns fossila utsläpp och dess negativa påverkan på miljön behöver vi fler yrkesförare. Redan idag ställs kollektivtrafik in på grund av förarbristen. Att i EU:s reviderade körkortsdirektiv sänka minimiåldern för yrkesförare till 18 år är ett sätt att öppna upp yrket för fler unga människor, säger Raluca Marian.

Idag är endast fem procent av bussförarna i EU 25 år eller yngre. IRU och EPTO bedömer att andelen yrkesförare som är 25 år eller yngre kan fördubblas till 2030 om körkortsåldern sänks och andra hinder för unga förare avskaffas. Samtidigt väntas efterfrågan på yrkesförare öka med 20 procent under de kommande åren.

Sveriges Bussföretag framhåller att många bussföretag idag vittnar om en akut och accelererande brist på bussförare. Branschen har tidigare i rapporten ”Tempen på bussbranschen” identifierat att minst 4100 förare behövdes fram till 2024, en siffra som troligen vuxit efter pandemin när många företag sökt rekrytera för att kunna möta en ökad efterfrågan på bussresor sedan restriktionerna hävdes.

Trafiksäkerhet är en fråga om utbildning, inte ålder, skriver också IRU och EPTO på ett tydligt sätt i brevet till den svenska regeringen.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

4 kommentarer »

  1. Vore det inte bättre bolagen gav de som redan är i branschen vettiga scheman och tjänster….då kanske ni kan locka de som flytt branschen för att bolagen driver folk i väggen med nuvarande scheman o tjänster….o tror inte de förändringar ni vill ha ger fler förare utan bara kommer att visa hur rovgirigt den driv.

    • Hon är envis och låter gång på gång som gammal papegoja. Jag bli förvånad om någon med lite kunskap om ämnet lyssnar på henne.

      • Varför behövs det 4100 bussförare? Har man tagit reda på hur många som redan har busskort men pga av dåliga arbetsscheman stress som är ohanterbar, slutat köra. Skulle vara intressant och få detta redovisat.

        • Precis, problemet ligger hos arbetsgivare som har ingeting av erbjuda att locka arbetskraft

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)