Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad trygghet önskas i Uppland

Nu föreslås en trygghetscentral för kollektivtrafiken i Uppland. Foto: Ulo Maasing.

En attraktiv kollektivtrafik ska vara tillgänglig, effektiv och tillförlitlig. Men inte nog med det, det måste också kännas tryggt att åka kollektivt. Därför bör UL i Uppland inrätta en trygghetscentral som är bemannad dygnet runt och dit resenärer kan vända sig om de känner sig otrygga. Det föreslår Miljöpartiet i Region Uppsala. SL i Storstockholm har inrättat en sådan trygghetscentral och flera andra regioner arbetar med frågan.

– Alla som använder kollektivtrafiken ska givetvis kunna känna sig trygga under hela sin resa. En trygghetscentral är en viktig del i detta och ger alla som använder kollektivtrafiken en kontaktmöjlighet vid tillfällen när man inte känner sig trygg, säger regionrådet Jenny Lundström (MP) som föreslår att trygghetscentralen etableras.

Resenärer ska kunna kontakta trygghetscentralen dygnet runt för att rapportera om hot, våld eller skadegörelse, både genom att ringa eller att chatta. Trygghetscentralen kan sedan snabbt hjälpa personer som befinner sig i en hotfull eller våldsam situation inom kollektivtrafiken med trygghetsresurser i form av ordningsvakter, poliser och trafikledare.

Region Stockholm har sedan några år arbetat med att samla trygghetsresurser ute i trafiken och inrättat en trygghetscentral som resenärer kan kontakta dygnet runt, via telefon eller chatt. Trygghetschatten har sänkt tröskeln för att rapportera om otrygga situationer i kollektivtrafiken då resenären mer obemärkt kan göra det vid otrygg situation än att ringa ett samtal. Även flera andra regioner, så som Region Skåne och Västra Götaland arbetar med eller planerar att inrätta trygghetscentraler.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)