Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ett år sedan pandemirestriktioner lyftes

En symbol för pandemirestriktionerna – avspärrad förarplats på en buss. Foto: Ulo Maasing.

Torsdagen den 9 februari var det ett år sedan de flesta av pandemirestriktionerna togs bort. Pandemin och effekterna av restriktionerna slog hårt mot bussbranschen, kollektivtrafiken och rese- och besöksnäringen med hotell och restauranger. Då hade pandemin pågått i nästan två år.

Att restriktionerna lyftes den 9 februari 2022 berodde på den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikronvarianten orsakar färre fall av allvarlig sjukdom och därför minskade det hårda trycket på sjukvården. Därför lyfte Folkhälsomyndigheten de flesta av coronarestriktionerna onsdagen den 9 februari förra året.

– Jag är ändå tacksam när jag ser att många av medlemsföretagen i Sveriges Bussföretag överlevde. Många har blivit mindre, många har gått samman. Och flertalet företag kommer behöva hantera en ryggsäck i form av försämrad ekonomi och omintetgjorda investeringar för lång tid framöver, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

– Själv känner jag förtröstan i att vi tjänstemän på Sveriges Bussföretag med argument och berättelser från våra medlemsföretag tillsammans med andra organisationer ändå lyckades få på plats de stöd och regelverk som blev. Även om de kunde varit bättre, större och också mer lika de stöd som togs fram för bussföretag i några av våra nordiska grannländer.

Sveriges Bussföretag tog redan 2021 tillsammans med Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen initiativ till ”4 av 10 – nystart kollektivtrafiken”.

Initiativet, som presenterade sin programförklaring i juni 2022, listar ett antal åtgärder som behövs för att kollektivtrafiken fullt ut ska återhämta sig och fortsätta ta marknadsandelar, så som skedde före pandemin. Målet är att fyra av tio motoriserade resor vara kollektiva 2030, för att med kollektivtrafiken som verktyg skapa hållbara framtida samhällen och en tillgänglig mobilitet för många.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)