Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tyskland: ”Förarbristen värre än väntat”

Bristen på bussförare i Tyskland är värre än man tidigare trott. Foto: Ulo Maasing.

Över hela Europa är bristen på yrkesförare för buss och lastbil stor. Nu slår den tyska bussbranschens organisation BDO (Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmen) larm: Läget är värre än man tidigare trott. Tidigare prognoser talade om 76 000 obesatta bussförartjänster i Tyskland år 2030. En ny undersökning bland BDO:s medlemmar visar att läget är värre än så. År 2030 kommer bristen på bussförare i landet att uppgå till omkring 87 000.

BDO:s medlemsföretag pekar på flera orsaker. Antalet resenärer ökar och med det behovet av bussförare. Samtidigt går många bussförare i pension. Dessutom avskräcker den dyra och komplicerade utbildningen i Tyskland många unga från att söka sig till yrket. Lönen, liksom bilden av yrket bidrar också till att unga personer inte lockas att bli bussförare.

Redan nu är situationen dyster för tyska bussföretag som saknar nästan 7 800 förare. Många företag tvingas redan att tacka nej till beställningar eller att avstå från att lägga anbud i upphandlingar, uppger Patrick Orschulko, jurist och ansvarig för turism vid BDO till nyhetsbyrån DPA.

Han pekar på att samtidigt som många bussförare går i pension måste branschen anpassa sig till en fördubbling av antalet resenärer. Under pandemin lämnade också många förare yrket. Det berodde inte minst på att turistbussarna stod stilla och många företag tvingades över till korttidsarbete vilket gjorde att många förare gick till andra yrken eller valde att pensionera sig.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)