Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viking Line: ”Tillfredsställande resultat”

Nya Viking Glory har i hög grad bidragit till Viking Lines resultat i fjol, uppger rederiet. Foto: Viking Line.

Rederiet Viking Line i det närmast fördubblade omsättningen i fjol, jämfört med 2021 medan resultatet före skatt blev oförändrat jämfört 2021. Företagsledningen räknar med att det här året kommer att bli något svagare än fjolåret, men osäkerheten är stor beroende på det geopolitiska läget. Bränslekostnaderna har ökat dramatiskt. Det slås fast i Viking Lines bokslutskommuniké som presenterades på fredagsmorgonen.

– Vår verksamhet har under år 2022 utvecklats gynnsamt. Efterfrågan på passagerarmarknaden har varit god och passagerarvolymerna överträffade våra förväntningar. Genom ökad försäljning har vi i det närmaste helt lyckats kompensera resultateffekten av de höga bunkerkostnaderna som är en följd av kriget i Ukraina. Vårt resultat för 2022 måste betecknas som gott, skriver Viking Lines vd Jan Hanses i en kommentar.

Han beskriver resultatet för 2022 som tillfredsställande.

Viking Line hade under förra året nästan fem miljoner passagerare mot 2,3 miljoner år 2021, en ökning med 114 procent. Rederiet ökade också sin marknadsandel inom trafikområdet från 34,1 till 37,2 procent.

Omsättningen ökade under förra året med 91,6 procent till 495 miljoner euro (5,5 miljarder kronor). Rörelseresultatet blev 38,3 miljoner euro (426 miljoner SEK) och resultatet före skatt uppgick till oförändrade 28,3 miljoner euro (315 miljoner SEK).

Kostnadsökningarna pressar rederiets resultat. Det gäller inte minst bränslekostnaderna som i fjol ökade med 132,4 procent eller 55 miljoner euro (612 miljoner SEK).

Rederiet bedömer att det för i år råder ”en betydande osäkerhet på grund av det geopolitiska läget och dess inverkan på energipriser, inflation, räntor och valutor samt den inverkan det kan komma att ha på resebenägenhet, efterfrågan, konsumtionsmönster och kostnader”.

Några fler fartyg planerar inte Viking Line att sälja efter fjolårets försäljning av Amorella och Rosella.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)