Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vill pressa fram beslut om bussar till Ukraina

Ryssland har förstört flera tusen skolor i Ukraina, likaså angripit bussdepåer för att slå ut landets infrastruktur. Medlemsländerna i EU donerat uppemot 240 bussar till Ukraina som del av EU-programmet School buses for Ukraine. Från Sverige är antalet än så länge noll. Bild: EU-kommissionen.

Förra veckan sa den politiska majoriteten i trafiknämnden i Region Stockholm (S+C+V+MP) nej till att undersöka möjligheterna att donera skolbussar till Ukraina (klicka här). Men oppositions-regionrådet Kristoffer Tamsons (M) ger sig inte och kräver tillsammans med den övriga oppositionen nu ett extra sammanträde i trafiknämnden, enbart för att ta uppfrågan om bussar till Ukraina. Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) menar att Tamsons mest är intresserad av synas i media.

– Vi vill ge ge vänsterstyret fler möjligheter att rösta rätt för Ukrainas skull. Att rösta rätt om något så viktigt som att utreda hur många bussar som faktiskt kan avvaras till Ukraina.

– Att ta varandra i hand och fatta ett nytt beslut som blir rätt är en viktig signal. Det signalerar att vi kan stå över parti- och blockgränser. Det signalerar att den här typen av sakfrågor är viktigare än partipolitik. Det signalerar att vi tillsammans står på Ukrainas sida, säger Tamsons.

Till lokaltidningen Mitti säger dock Tamsons efterträdare som trafikregionråd i Region Stockholm, Anton Fendert (MP), att det redan pågår en undersökning av vilka bussar som skulle kunna bli aktuella att donera till Ukraina.

– Jag träffade senast i torsdags bussföretagen där jag tog upp frågan om hur regionen och branschen samlat kan stötta och tillgodose Ukrainas behov. Det är ett prioriterat arbete som görs brådskande, säger Fendert till Mitti.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)