Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biogassmäll för 200 miljoner om året

Biogasbussar på Gotland som är en av 16 regioner i landet som nu drabbas av kostnadsökningar på sammanlagt 200 miljoner per år. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i Sverige drabbas av kostnadsökningar på 200 miljoner kronor per år på grund av att skattebefrielsen av biogas avskaffades den 7 mars (klicka här). Men det kan bli mycket värre. Risken finns nämligen att Skatteverket tvingas att kräva tillbaka skattebefrielsen för åren 2021 och 2022. Då kan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna bli återbetalningsskyldiga för ytterligare 360 miljoner kronor. Det konstaterar branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Sammanlagt drabbas 16 regioner i Sverige av skattehöjningen. Det är Stockholm, Östergötland, Västra Götaland, Skåne, Uppsala, Örebro, Gotland, Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Norrbotten, Kronoberg, Södermanland, Värmland, Västerbotten och Västmanland.

Bakgrunden är att ett tyskt biogasföretag överklagade EU-kommissionens beslut om att förlänga Sveriges ansökan om skattebefrielse på biogas för perioden 2021 – 2030. Tidigare i vinter gav den lägsta instansen i EU-domstolen, tribunalen, det tyska företaget rätt. Tribunalen ansåg att kommissionens beslut inte hade gått rätt till. Domstolen ansåg att kommissionen borde ha inlett ett slags remissrunda, ett så kallat formellt granskningsförfarande, för att kunna besluta om den svenska skattebefrielsen. Det innebär bland annat att olika aktörer och intressenter skulle få möjlighet att lämna synpunkter på stödet innan kommissionen fattar sitt beslut.

Nyligen vann domen laga kraft vilket innebär att den skattebefrielse som EU-kommissionen beviljat Sverige underkändes. Varken EU-kommissionen eller den svenska regeringen överklagade domen, något som Transportföretagen med Sveriges Bussföretag har kritiserat.

Den 7 mars stoppade så Skatteverket alla avdrag och återbetalningar när det gäller biogas.

– Ett hårt slag för den gröna omställningen, kommenterade Transportföretagen.

Regeringen har uppgett att man arbetar på att så snabbt som möjligt få nya godkännanden av skattebefrielsen på plats.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och näringsminister Ebba Busch (KD) har nu skrivit till EU-kommissionen för att understryka betydelsen av skattebefrielsen för klimat, industri och energiomställning.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)