Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybricon: Elbussar och aktieaffärer upp i Högsta Domstolen

Hybricon hade tidigare levererat elbussar till Umeå men förlorade en stor upphandling som kommunen gjorde. När resultatet av upphandlingen blev känt sålde fyra aktieägare sina aktier i företaget innan detta hade gått ut med information om upphandlingen. Foto: Ulo Maasing.

Högsta Domstolen tar upp den uppmärksammade insideraffären hos elbussleverantören Hybricon i Umeå. Affären rullades upp sommaren 2020 då en tidigare högt uppsatt chef hos Hybricon i Umeå åtalades för insiderbrott tillsammans med tre aktieägare i företaget. Åklagaren hävdade att brottet begicks i samband med att Hybricon den 14 maj 2018 förlorade en upphandling av elbussar som Umeå Kommunföretag då fattade beslut om. En knapp timme innan Hybricon gick ut med ett pressmeddelande om upphandlingen sålde de fyra sina aktier i Hybricon. Nu har Högsta Domstolen beviljat prövningstillstånd i målet – knäckfrågan är när resultatet av upphandlingen blev offentligt.

Upphandlingen gällde 25 elledbussar samt laddstationer och vanns av VDL. Värdet av upphandlingen uppgick till närmare 200 miljoner kronor. För Hybricon, som tidigare levererat elbussar till Umeå, blev resultatet av upphandlingen ett rejält bakslag.

Enligt åklagaren fick den tidigare chefen besked om kommunens beslut i upphandlingen klockan 14.34 den 14 maj – en knapp timme innan Hybricon offentliggjorde att man förlorat upphandlingen.

Då uppmanade chefen tre aktieägare i Hybricon att sälja sina aktier. När det sedan blev känt att Hybricon förlorat upphandlingen sjönk aktien, men då hade redan de fyra sålt sina aktier i elbussföretaget. Chefen var dock inte anställd av Hybricon utan arbetade på konsultbasis och hade en chefsposition under en kort tid.

Första instans, Tingsrätten i Umeå fällde de fyra för insiderbrott. Även Hovrätten för övre Norrland gick på samma linje. Två av männen valde att överklaga domarna.

Och knäckfrågan är nu när kommunens beslut om upphandlingen blev offentligt.

De två männen hävdar att det var klockan 14.34 när kommunens beslut blev en allmän handling och vem som helst kunde begära att få ta del av den enligt offentlighetsprincipen. Men åklagaren, liksom tingsrätten och hovrätten, menar att det var klockan 15.22 samma dag, alltså den tidpunkt då Hybricon skickade ut sitt pressmeddelande.

Hovrätten var dock inte enig – en av nämndemännen gick på de två männens linje.

Att Högsta Domstolen nu tar upp målet innebär att domstolen inte anser det självklart att de lägre instanserna har fattat rätt beslut. Bland annat måst det bli klart inför bedömningen av framtida prövningar av insiderbrott när information verkligen ska betraktas som offentlig.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)