Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo avstår största bussmässan

Vimmel vid Volvomontern på rekordstora Busworld 2019. I år kan mässan bli ännu större. Foto: Ulo Maasing.

Samtidigt som världens största bussmässa, Busworld i Bryssel, rycker närmare står det nu klart att Volvo Bussar inte kommer att ställa ut på mässan. Busworld hölls senast i oktober 2019 och hade då 40 000 besökare från 143 länder som mötte 511 utställare och kunde se inte mindre än 309 bussar från olika tillverkare. 2021 års mässa ställdes in på grund av covid-19-pandemin. En hel del uppmärksamhet kommer under mässdagarna att ägnas åt el- och bränslecellsdrift, både för lokaltrafik och långväga busstrafik.

Volvo Bussar har under många år haft en av de största montrarna på Busworld, men i år kommer företaget inte att ställa ut, bekräftar Volvo Bussars presschef Joakim Kenndal för bussmagasinet.se.

– Vi har bestämt att inte vara med på Busworld. Vi kommer istället att satsa på andra aktiviteter, säger han.

Beslutet att avstå från Busworld ska ses i ljuset av de stora förändringar som Volvo Bussar ska genomföra det närmaste året. Som vi tidigare rapporterat (klicka här) kommer företaget bland annat att avveckla sin fabrik i polska Wroclaw.

Därmed upphör också Volvo Bussar med produktion av kompletta bussar i Europa. Istället ska företaget fokusera på att tillverka chassier som karosseras av andra företag. Vilka dessa blir är ännu inte klart (klicka här).

I praktiken betyder det att Volvos framtida modellprogram i Europa i skrivande stund också är oklart, även om de nuvarande modellerna ska vara kvar i produktion året ut. Men det innebär också att Volvo inte skulle ha några aktuella produkter att marknadsföra på Busworld, vilket gör beslutet att avstå logiskt.

Volvo lanserade i somras sin nya turistbussplattform. Foto: Magne Håheim.

Så sent som i somras lanserade Volvo Bussar sin nya plattform för turistbussar (klicka här) med ny drivlina, ny förarplats, en starkare motor med en lägre bränsleförbrukning och en utvecklad, 12-växlad i-Shift växellåda. Samtidigt lanserades en 13,1-meters version av turistbussen Volvo 9700 med bakdörr och toalett bak, likaså en treaxlig version av bussen.

Då uppgav Volvo Bussar att den nya plattformen även var avsedd för att kunna karosseras av externa påbyggare.

På förra Busworld, 2019, fick Volvo Bussar för övrigt ta emot två priser för sitt flaggskepp bland turistbussarna, 9900. Bussen tilldelades Busworlds Grand Award som bästa turistbuss samt Busworlds pris för bästa säkerhet.

Även om Volvo Bussar avstår årets Busworld pekar mycket på att mässan kommer att bli rekordstor. Inte minst därför att det är fyra år sedan den senast ägde rum. Samtliga stora europeiska bussleverantörer finns på plats, likas en rad mindre. Även en rad företag från andra världsdelar har redan anmält sitt deltagande. Redan för några veckor sedan, åtta månader före mässan, hade mer än 400 utställare bokat in sig på årets Busworld som äger rum 7 – 12 oktober.

Många elbussar och även vätgasbussar kommer att finnas på mässan och just eldrift och bränslecellsdrift kommer att uppmärksammas särskilt på årets Busworld. Således kommer den stora europeiska konferensen om nollutsläppsbussar, ZEB Conference (ZEB = Zero Emission Bus) att hållas i anslutning till Busworld. Tidigare har konferensen, som väntas samla cirka 450 deltagare, hållits i Paris, London och Köln.

Nytt får i år är att särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt utsläppsfri, långväga busstrafik.

ZEB äger rum som halvdagskonferens under fyra dagar, 9 – 12 oktober (klicka här).

Tisdag 10 oktober arrangerar Busworld tillsammans med Hydrogen Europe och Clean Hydrogen Partnership en ”vätgasdag” på mässan. Fokus kommer att ligga på bränslecellsdrivna bussar i stadstrafik, regiontrafik och långväga trafik.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)