Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbolag i topp när resenärer bedömer hållbarhet

Vy Bus4you följt av Vy Flygbussarna toppar Svenskt Kvalitetsindex hållbarhetsindex. Foto: Ulo Maasing.

Tre bussföretag, Vy Bus4You, Vy Flygbussarna samt FlixBus, placerar sig bland de fem toppföretagen inom persontransporter när resenärerna bedömer företagens hållbarhetsarbete. Det framgår av Svenskt Kvalitetsindex, SKI, som nu har presenterat sitt hållbarhetsindex för persontransport. Samtidigt är det långt kvar innan kunderna gör det man säger. Mycket snack och lite verkstad, konstaterar SKI.

Tidigare har SKI presenterat sitt index när det gäller kundnöjdheten i branschen (klicka här). Där konstaterar SKI att kundnöjdheten i branschen som förbättrades under pandemin, nu har haft en bred nergång till lägre nivåer. De lägre betygen kring kundnöjdhet och förtroendet har också inverkan på hållbarhetsfrågor.

– När produktegenskaperna får lägre betyg så kommer prisfrågan högre upp på kundernas agenda. Det gör att plånboksfrågor idag konkurrerar ut hållbarhetsfrågor om kunderna överväger nya aktörer eller färdmedel, säger Love Westin som forskar kring kundupplevd hållbarhet.

– Hållbarhetskommunikation och hållbarhetsfrågor hamnar helt enkelt i skuggan av förseningar, strul och inställda avgångar. Det gäller alla färdmedel.

Kunder till tåg och flygbolag är i större utsträckning insatta i och kan svara på frågor kring deras aktörers hållbarhetsarbete. Bussbolagen kommer dock bra ut i rankingen där kunder ofta refererar till bränsle och miljöfrågor.

Men det är mycket snack och lite verkstad när det gäller resenärernas syn på hållbarhet i resandet, slår SKI fast.

Nästan varannan resenär planerar att göra hållbara val framöver i sitt resande och majoriteten av dessa uppger att de vill resa klimatsmart snarare än att resa i mindre utsträckning. Samtidigt är det bara 1 av 5 kunder som alltid tar hänsyn till klimat- och miljöpåverkan när de reser. Miljöfrågan är även i år ganska oviktig när resenärer väljer ett visst bolag – endast 4% har angett miljöfördelar som den viktigaste anledningen vid val av aktör.

Diagrammet nedan visar Svenskt Kvalitetsindex för persontransportbranschen. Branschen som helhet får ett betyg på 63,9 av 100 möjliga.

Diagram: Svenskt kvalitetsindex.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)