Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dom: Inte fel av Nobina att säga upp 170

Nobina gjorde inte fel när företaget sa upp 170 anställda i samband med att man förlorade UL:s upphandling av regionbusstrafiken i Uppland. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Nobina gjorde inte fel när företaget sa upp 170 anställda i Uppsala på grund av arbetsbrist. Det slår Arbetsdomstolen fast i en färsk dom. Uppsägningen gjordes i samband med att Nobina hade förlorat den upphandling som Region Uppsala och UL) gjort av regionbusstrafiken. Upphandlingen vanns av Keolis som tog över trafiken förra året.

Nobina sa upp de medarbetare som arbetade inom den aktuella trafiken till den sista dagen för Nobinas uppdrag som entreprenör åt UL. Fackförbundet Kommunal stämde Nobina och hävdade att uppsägningen var felaktig.

Arbetsdomstolen konstaterar att uppsägningarna skedde ungefär ett halvår innan den sista dagen för entreprenaduppdraget.

– Då stod det klart att bara en bråkdel av de bussar som Nobina använde skulle användas av den nya entreprenören Keolis. Keolis hade också inlett en process med testning och intervjuer för rekrytering bland dem som arbetade för Nobina, men inga anställningsavtal hade då träffats, konstaterar domstolen.

Kommunal hävdade att uppsägningarna stred mot anställningsskyddslagens bestämmelser om verksamhetsövergång.

Arbetsdomstolen går dock på Nobinas linje och menar att förhållandena var sådana att det inte var klart att det verkligen skulle ske en verksamhetsövergång vid bytet av entreprenör.

– Uppsägningarna stred därmed inte mot uppsägningsförbudet, utan var sakligt grundade på grund av arbetsbrist, summerar Arbetsdomstolen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)