Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busspecialisten etta i stor upphandling (uppdaterad)

Anders Tegvall, vd, Busspecialisten. Foto: Busspecialisten.

Det Växjöbaserade bussföretaget Busspecialisten blev stor vinnare i den upphandling av skolskjutsar och serviceresor som Länstrafiken Kronoberg avgjorde på fredagen. Busspecialisten tilldelades trafik med 92 fordon i sju trafikområden och blev därmed den största entreprenören i upphandlingen.

Upphandlingen gällde totalt 249 fordon och gällde totalt 31 trafikområden. Syftet med uppdelningen har enligt Länstrafiken Kronoberg varit att öka konkurrensen på marknaden och göra det möjligt för små och medelstora företag att tilldelas kontrakt. Dessutom har Länstrafiken begränsat hur många områden ett och samma företag kan tilldelas.

Det totala kontraktsvärdet för upphandlingen beräknas till cirka 1,2 miljarder kronor. Med utgångspunkt från dagens avtal har länstrafiken ställt tydligare och mer omfattande krav på språknivå, förares bemötande samt sociala villkor. För att säkerställa att en hög kvalitet levereras under avtalstiden är även kvalitetsavdragen mer omfattande och med hävstångseffekt.

– Vi har valt att satsa på en ny affärsmodell med garanterade minimivolymer vilket innebär en mindre risk för anbudsgivarna, säger Pär Welander,  trafikdirektör Länstrafiken Kronoberg.

– Trots satsningarna på högre kvalitetskrav och ökade miljökrav blir kostnaden för trafiken totalt sett lägre jämfört med dagens avtal, säger Carina Bengtsson, trafiknämndens ordförande i Region Kronoberg.

Största vinnare blev Busspecialisten i Småland AB.

– Jag tillsammans med mina medarbetare är idag mycket glada att vi har fått förtroendet att leverera skolskjuts och serviceresor till Region Kronoberg. Vi är ett familjeföretag med säte i Växjö och för oss är det därför extra roligt att få växa kraftigt på hemmaplan, säger Busspecialistens vd Anders Tegvall.

Trafikavtalen startar den 1 juli 2025 och avtalsperioden är sex år. Tio dagars avtalsspärr råder.

Upphandlingen var uppdelad i tretton trafikområden när det gäller serviceresor samt 18 trafikområden för skolskjuts. Områdena skiljer sig avsevärt i storlek. Vi redovisar här de vinnande företagen fördelade på antal trafikområden och det totala anbudsbeloppet per år.

Serviceresor:
Telepass: 4 trafikområden, 12 906 095:-
Flexbuss Sverige: 4 trafikområden; 11 109 946:-
Omnicab AB: 4 trafikområden; 12 109 161:-
Busspecialisten: 1 trafikområde; 3 449 998:-

Skolskjuts:
Flexbuss Sverige: 5 trafikområden; 30 242 842:-
Connect Bus Sandarna: 6 trafikområden; 32 165 997:-
Busspecialisten: 6 trafikområden; 59 676 073:-
Omnicab AB: 1 trafikområde; 2 861 238:-

Totalt:
Telepass: 12 906 095:-
Flexbuss Sverige: 41 352 788:-
Omnicab AB: 14 970 399:-
Busspecialisten: 63 126 071:-

 

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)