Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussresandet i Stockholms innerstad störtdyker

Resandet med bussarna i Stockholms innerstad har rasat kraftigt. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med innerstadsbussarna i Stockholm har rasat kraftigt, jämfört med läget innan pandemin. Som mest har resandet minskat med 49 procent på en innerstadslinje, enligt siffror som Dagens Nyheter har tagit fram. Ökat hemarbete är den största orsaken.

Vi har tidigare rapporterat (klicka här) om att SL-trafiken hotas av ett veritabelt stålbad nästa år med ett budgetunderskott på 1,7 miljarder kronor. Den största anledningen till SL:s knackiga ekonomi är att resandet inte har återhämtat sig efter pandemin. En vanlig vardag under april i år låg resandet 17 procent lägre än samma period 2019, alltså innan pandemin.

Men raset är betydligt större för innerstadsbussarna i Stockholm enligt siffror som Dagens Nyheter har bett SL ta fram.

På flera av stombusslinjerna är minskningen omkring 40 procent och bussresandet i Stockholms innerstad har som helhet minskat med 30 procent om man jämför perioden januari-april 2019 med motsvarande månader 2023.

Bara en av stomlinjerna i innerstaden, linje 6, har ett ökat resande. De övriga stomlinjerna har tappat mellan nio och 40 procent av sina resenärer. Två andra innerstadslinjer har också ökat resandet medan övriga har förlorat. Nergången är som mest 49 procent. Den dystra siffran gäller linje 53 mellan Henriksdalsberget och Karolinska institutet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)