Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina och Telia i norskt samarbete

Telia och Nobina samarbetar om lösningar för kollektivtrafiken i Oslo och Nedre Glomma i Norge. Foto: Telia.

Bussoperatören Nobina och IT- och telekomföretaget Telia har tecknat avtal med två norska trafikhuvudmän om IT-lösningar i busstrafiken. De två huvudmännen är Ruter och Östfold kollektivtrafik som har ansvaret för kollektivtrafiken i Oslo och Nedre Glommaområdet. Avtalet innebär bland annat att bussarna ska köras på grön el eller biogas och utrustas med IT-lösningar ur Telias produktportfölj Smart Public Transport.

Det innebär bland annat realtidsinformation och infotainment till resenärerna, men också prekonditionering av fordon innan de går ut i trafik samt kameraövervakning för resenärernas och förarnas säkerhet.

I Nedre Glomma driftsätts lösningen den 1 juli och i Oslo den 10 december. Själva trafiken körs med närmare 225 bussar från Nobina. Bussarna körs antingen på el eller biogas, vilket gör att all kollektivtrafik i Oslo kommer att vara nästan utsläppsfri, inte bara fossilfri, fem år tidigare än vad Ruter tidigare haft som mål.

En rapport från Telia (klicka här) visar också att kollektivtrafiken kan öka antalet resenärer med 18 procent om man utnyttjar tillgängliga digitala lösningar fullt ut.

– Tillsammans med Telia kan vi erbjuda våra resenärer hållbara, trygga och attraktiva resor och erbjuda några av de mest innovativa lösningarna för kollektivtrafik, säger Jan Volsdal, vd för Nobina Norge.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)