Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slutgasat: Hela Lund blir elektrisk

Stadstrafiken i Lund blir helt elektrisk den 20 augusti. 57 nya elbussar sätts in. Foto: Skånetrafiken.

Nu är det slutgasat i Lund. Den 20 augusti tar Keolis över tätortstrafiken i Lund på uppdrag av Skånetrafiken. Samtidigt byts alla de nuvarande gasbussarna ut mot elbussar. Men redan på fredag sker själva invigningen av den nya stadsbusstrafiken med bandklippning och tal.

Totalt 57 nya elbussar ska från söndag köra stadstrafiken i Lund som därmed blir den första av Skånes fyra stora städer som får en helt elektrifierad busstrafik.

Keolis har investerat i tolv nya ledbussar och 45 normalbussar på tolv meter till trafiken, samtliga av modell MAN Lion´s City E från MAN:s svenska representant Svenska Neoplan. Ledbussarna är 18,1 meter långa och har fyrhjulsdrift samt en kapacitet på 118 passagerare, varav 44 sittande. Tolvmetersbussarna är 12,2 meter långa och har en kapacitet på 73 passagerare, varav 26 sittande.

Samtidigt görs linjenätet om och Lund C blir den nya knutpunkten för kollektivtrafiken, medan hållplatserna på centrala Botulfsgatan flyttas ut till två gator i närheten. Det ger betydligt färre bussar i Lunds stadskärna.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)