Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tunga Dalalinjer kan bli elektriska

Tre tunga busslinjer i Dalarna kan snart bli elektriska.

Busstrafiken mellan Falun och Borlänge kan trafikeras med elbussar redan om ett och ett halvt år. Dalatrafiks tre linjer mellan de båda städerna är den mest utnyttjade busstrafiken i Dalarna. Trafiken körs av Keolis och ett beslut om en elektrifiering brådskar.

Enligt planerna ska trafiken i och mellan de båda städerna köras med elbussar. Just nu pågår en förstudie av frågan. Studien ska vara klar i dagarna och tar bland annat upp förutsättningar för en övergång till eldrift, likaså vad det kommer att kosta.

Totalt handlar det om 25 elbussar som ska ersätta bussar som idag trafikerar Dalatrafiks linjer 151, 152 och 153.I oktober måste kollektivtrafiknämnden i Region Dalarna fatta beslut om en satsning på elbussar. Innan dess måste det nuvarande trafikavtalet anpassas för en sådan satsning.

Under perioden december 2023 – mars 2025 ska sedan bussar beställas, depåer anpassas, trafiken planeras och marknadsföras med en planerad trafikstart under första halvåret 2025.

– Just nu förs det en diskussion med operatören Keolis, inte minst om den infrastruktur som regionen behöver investera i. Det handlar om laddstationer vid bussdepåerna i Falun och Borlänge och det kan också behövas laddstationer vid ändhållplatserna, säger Abbe Ronsten (S), ordförande i Region Dalarnas kollektivtrafiknämnd till Dala-Demokraten.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Innebär detta att man i framtiden inte kommer att kunna ta buss nr. 152 direkt till Borlänge? Då får man ju återgå till bil igen, inte så miljövänligt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)