Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar från Solaris till Kristianstad (uppdaterad version)

På väg mot Kristianstad. VR har beställt 23 elbussar från Solaris för trafik i och kring Kristianstad. 20 av dessa är Urbino 15 LE som visas på bilden. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris ska leverera 23 elbussar till trafikföretaget VR Sverige i Kristianstad för trafik åt Skånetrafiken. Ordern omfattar 20 15-meters Urbino 15 lågentrébussar för stads- och regiontrafik samt tre Urbino 12 låggolvsbussar för stadstrafik. Bussarna ska levereras redan i juli nästa år. Därmed får Kristianstad sina första elbussar.

Urbino 15 LE är avsedd för såväl stads- som regiontrafik och har batteripaket på drygt 550 kWh, medan de Urbino 12 som VR har beställt har batteripaket på drygt 400 kWh. Laddning sker i depå via en pluginkontakt och med en effekt av 130 kW.

Båda modellerna har två rullstolsramper och är utrustade med digitala backspeglar.

Under första halvåret i år var Solaris största leverantör av elbussar i Europa. Då registrerades 421 elbussar från Solaris in i EU-länderna samt Storbritannien, Island, Norge och Schweiz enligt Chatrou SME Solutions (klicka här). Det gav den polska tillverkaren en marknadsandel på 16,4 procent av elbussmarknaden i de aktuella länderna.

– Vi ser fram emot att se elbussar rulla i Kristianstad för första gången, säger Anders Frykman, direktör för bussdivisionen på VR Sverige.

– Elektrifieringen av bussflottan är ett steg i rätt riktning för VR Sverige som kontinuerligt jobbar med att erbjuda hållbara trafiklösningar.

Förberedelserna börjar snart på depån som ska förberedas med laddinfrastruktur samt utbildning av både verkstadspersonal och förare. Först ska kablage dras fram till depån eftersom det saknas idag. Ett stort ställverk kommer att byggas inne på depån och efter det kommer laddningsplatser att byggas så att de kan driftsättas lagom till trafikstarten. VR står för finansiering av såväl fordon som laddinfrastruktur. I samband med förberedelserna kommer även gasrampen att demonteras.

 

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)