Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mercedes-Benz tar över i Östersund

Daimler Buses ska leverera 25 elbussar från Mercedes.Benz till Vy Buss i Östersund. Leveransen består av såväl 12- som 18-metersbussar. Foto: Daimler Buses.

Östersunds framtida elbussar kommer från Mercedes-Benz. Vy Buss, som kör stadstrafiken i Östersund, har beställt 25 elbussar från Daimler Buses, dels den tolv meter långa eCitaro, dels ledbussen eCitaro G. De senare är bland annat utrustade med fyrhjulsdrift för att klara snö och halka bättre. Daimlers leverans omfattar, förutom elbussar, även fullservice och byggnation av laddinfrastruktur på befintlig depå.

Bussarna har också en separat klimatzon för chauffören för att kunna bibehålla en god arbetsmiljö, sommar som vinter.

Den befintliga depån i Östersund kommer att byggas om och anpassas för 100% elbussar. Det innebär att Daimler Buses ansvarar för en totalentreprenad och installerar bl.a. högeffektladdare från EkoEnergetyka samt mjukvara för optimerad laddning under dygnet.

– Avtalet är extra glädjande eftersom det är det första i sitt slag i Sverige där vi får förtroende att leverera en komplett lösning för elektrifiering av hela bussflottan till Vy Buss. Att det dessutom är långt norrut, med förväntat låga temperaturer, ställer extra höga krav på elbussar och det passar vårt beprövade elbusskoncept, säger Peter Morath försäljningschef vid Daimler Buses i Vetlanda.

– Vi arbetar tillsammans med de större laddtillverkarna i Europa. Vi har haft positiva erfarenheter från etableringar tillsammans med EkoEnergetyka i andra länder. Eftersom vi tar på oss ett ansvar gentemot vår kund att allt ska fungera från dag ett med både bussar och infrastruktur så föredrar vi att arbeta med beprövade leverantörer, säger Andreas Petersson ansvarig eSystem vid Daimler Buses.

Conny Svensson, Fleet Manager vid Vy Buss tillägger:

– Med en totallösning från Mercedes både vad gäller fordon, service- och reparationer samt laddinfrastruktur så kommer vi inom Vy enbart ha en part att ha dialog med. Vilket är väldigt positivt och kommer säkerställa hög tillgänglighet, varje dag. Laddarna kommer med hjälp av backendsystemet säkerställa så att den nödvändiga effekten som bussen kräver varje dag tillhandahålls i batteriet”, säger Conny Svensson Fleet Manager Vy buss AB.

De elbussar som idag finns i Östersund är levererade av Scania.

Leveransen omfattar inte bara bussarna utan en helhetslösning med bland annat laddinfrastruktur och depå. Diagram: Daimler Buses.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)