Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

X-trafiks Hälsingeupphandling till domstol

Förvaltningsrätten i Falun prövar X-trafiks upphandling av busstrafiken i Hälsingland. Foto: Sveriges Domstolar.

Den upphandling som X-trafik i Gävle fattade beslut om förra veckan (klicka här) blir ett fall för förvaltningsrätten i Falun. I upphandlingen tilldelades Mohlins Bussar uppdraget att köra den regionala busstrafiken i Hälsingland från och med sommaren 2025. Nu har tvåan i upphandlingen, VR Sverige, begärt att upphandlingen överprövas.

I upphandlingen var prisskillnaden mellan Mohlins Bussar och VR Sverige hårfin – knappt 166 000 kronor på ett anbud om mer än 215 miljoner om året. Att VR Sverige vill ha en överprövning är därför knappast förvånande.

VR hävdar i sin begäran till förvaltningsrätten att Region Gävleborg i upphandlingen har agerat ”på ett sätt som står i strid med bland annat grundläggande upphandlingsrättsliga principer”.

VR begär att få återkomma och utveckla sin ståndpunkt, men skriver i sin preliminära talan att regionen i sin utvärdering av anbuden har beaktat även sådant som inte ingår i betygskriterierna för upphandlingen.

– Den felaktiga utvärderingen har haft en större positiv inverkan på kvalitetsbetyget i Mohlins anbud än vad den har haft på VR:s anbud. Samtidigt är skillnaden mellan anbudens jämförelsesummor synnerligen liten, skriver VR.

– Om de båda företagens anbud hade utvärderats korrekt hade VR:s anbud varit det ekonomiskt mest fördelaktiga och vunnit tilldelningen, fortsätteer VR i sin skrivelse till domstolen.

VR kommer att komplettera sin begäran om överprövning och begär därför anstånd från domstolen till och med den 3 november.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)