Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mohlins bussar vinner i Hälsingland

Mohlins Bussar har vunnit Region Gävleborgs stora upphandling av busstrafiken i Hälsingland. Arkivbild: Ulo Maasing.

Mohlins Bussar vann den stora upphandling av den regionala busstrafiken i Hälsingland som Region Gävleborg avgjorde på måndagen och med trafikstart sommaren 2025. Konkurrensen var hård. Inte mindre än sju trafikföretag deltog i upphandlingen som omfattar trafik med cirka 100 bussar. Prisskillnaden mellan Mohlins Bussar och tvåan VR Sverige var hårfin – knappt 166 000 kronor på ett anbud om mer än 215 miljoner om året.

Tio företag kom in med anbudsansökningar: Bergkvarabuss, Byberg & Nordin Busstrafik, Connect Bus Sandarna, Flexbuss Sverige, Keolis, Mohlins Bussar, Nobina, Transdev, VR Sverige och Vy Buss.

Samtliga företag kvalificerade sig för att lämna anbud, men tre företag avstod från det: Byberg & Nordin, Flexbuss samt Connect Bus Sandarna.

Själva utvärderingen av anbuden utgick från vad regionen bedömde vara det mest fördelaktiga anbudet där man vägde samman pris och kvalitet. Därefter valde regionen ut de tre företag som man i en sådan sammanvägning ansåg ligga bäst till: Bergkvarabuss, Mohlins Bussar och VR Sverige.

Sedan gick regionen vidare till ett andra förhandlingsmöte med två av företagen. Bergkvarabuss bedömdes inte vara konkurrenskraftigt enligt de kriterier som gällde för upphandlingen. Kvar var då Mohlins Bussar och VR Sverige, varpå Mohlins Bussar slutligen tilldelades trafikavtalet.

Idag har Sambus trafikavtalet. Trafiken körs av Byberg & Nordin, Mohlins Bussar, Transdev och Bollnäs Buss. Det nuvarande trafikavtalet går ut i juni 2025.

I utvärderingen utgick regionens upphandlare från det anbudspris som respektive företag hade. Sedan gjordes en utvärdering av hur de olika företagen klarade ett antal kvalitetskriterier enligt principen ju bättre kvalitet – desto högre poäng.

Med utgångspunkt från dessa poäng drog regionen av ett givet belopp från det ursprungliga anbudspriset. En poäng gav således ett prisavdrag på 13,5 miljoner, två poäng ett avdrag på 21,5 miljoner, tre poäng på 25 miljoner och så vidare. För sex poäng uppgick avdraget till 50 miljoner kronor.

Skillnaden mellan Mohlins Bussars vinnande anbud och budet från tvåan VR Sverige var hårfin – knappt 166 000 kronor på ett anbud om mer än 215 miljoner om året. Här är samtliga anbud:

Avtalsspärr råder och avtal kan tecknas tidigast den 27 oktober.

Taggat som: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)