Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania i topp efter stark spurt

Scania toppade nyregistreringarna av tunga bussar under december med 90 nya gqasbussar. Förklaringen: Connect Bus´ trafikstart för Länstrafiken Kronoberg. Foto: Mats Samuelsson, Länstrafiken Kronoberg.

Scania toppade nyregistreringarna av tunga bussar under december med Mercedes-Benz på andra plats och Setra på tredje. De mycket starka decembersiffrorna innebär också att Scania blev största bussmärke i Sverige under det gångnga året. Det framgår av färska siffror från branschorganisationen Mobility Sweden. December blev också en månad där gasbussarna dominerade nyregistreringarna. Under fjolåret var 28 procent av alla nya bussar eldrivna. Globalt minskar elbussarnas marknadsandel.

Totalt minskade nyregistreringarna av bussar i fjol med tio procent, jämfört med 2022. Det beror på att marknaden varierar starkt beroende på vilka offentliga upphandlingar av stadsbussar som pågår under året. Andelen eldrivna bussar låg under fjolåret på cirka 28 procent vilket är en ökning jämfört med 21 procent 2022. I december ökade bussregistreringarna kraftigt jämfört med december 2022. Då registrerades totalt 64 bussar (lätta och tunga), december 2023 var siffran 185 bussar.

Under december nyregistrerades 169 tunga bussar, alltså bussar över tio ton. I december 2022 var siffran 45 bussar.

Scania toppar registreringsstatistiken stort med 91 nyregistrerade bussar, varav 90 gasbussar. Tvåa under december var Mercedes-Benz med 47 nyregistrerade bussar. Förklaringen är att Connect Bus i december tog över all busstrafik som körs på uppdrag av Länstrafiken Kronoberg. Företaget bytte då ut hela bussflottan i regiontrafiken mot nya bussar från Scania och Mercedes-Benz.

Det här är nyregistreringarna av tunga bussar under december 2023:
Scania 91
Mercedes-Benz 47
MAN 14
Setra 12
Volvo 5

Tolv av de nyregistrerade tunga bussarna under december var eldrivna (11 MAN och 1 Mercedes-Benz). Under året stod elbussarna för 28 procent av nyregistreringarna i Sverige.

– Globalt backar dock elbussarnas marknadsandel. Det beror på att den största marknaden för elbussar, Kina, nu börjar bli mättad. Men i andra länder ökar elbussarna snabbt, konstaterade Mobility Swedens vd Mattias Bergman när organisationen summerade fordonsåret 2023.

Siffrorna för nyregistrerade tunga bussar under hela 2023:
Scania 211
MAN 171
Mercedes-Benz 157
Volvo 133
Setra 59
BYD 52
Iveco 37
Neoplan 9
Övriga 18

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)