Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Undersökning: Förtroenderas för Stockholms kollektivtrafik

Nedlagda busslinjer har bidragit till att stockholmarnas förtroende för kollektivtrafiken har minskat kraftigt. Foto: Ulo Maasing.

Förtroendet för kollektivtrafiken i Storstockholm har på kort tid rasat kraftigt. Det visar en ny undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Moderaterna i regionen. Från maj 2023 till december 2023 har andelen invånare i regionen som anser att kollektivtrafiken fungerar bra minskat med tio procentenheter.

I Stockholms stad ansåg 34 procent att kollektivtrafiken fungerar bra i december 2023, mot 44 procent ett halvår tidigare. Samtidigt ansåg var tredje person, 27 procent, inte att kollektivtrafiken fungerar bra.

I Stockholms län (Region Stockholm exklusive Stockholms kommun) anser 22 procent att kollektivtrafiken fungerar bra jämfört med 30 procent ett halvår tidigare. Fler än fyra av tio ersoner (42 procent) i Stockholms län tycker nu att kollektivtrafiken i Stockholm fungerar dåligt.

– Moderaterna kräver ett omedelbart stopp för nedskärningspolitiken. Rädda de busslinjer som nu hotas. Annars riskerar såväl resandet som förtroendet för kollektivtrafiken att cementeras på dagens låga nivåer, säger oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Nedskärningspolitiken urholkar steg för steg det förtroende som tagit år att bygga upp i huvudstadsregionen.

Hittills har Majoriteten i Region Stockholm, (S), (MP), (C) och (V), har fattat beslut om 20 nedlagda busslinjer, indragen trafik på ett 70-tal busslinjer samt betydande nedskärningar i spårtrafiken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)