Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Berlin bantar sin elbussatsning. Foto: Ulo Maasing.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Storstad bantar satsning på elbussar; Busstillverkare satsar på byte från diesel till el; Volvos och Daimlers gemensamma produktion av bränsleceller startar.

Tyskland: Berlin var en av de storstäder i Europa som tidigt satsade på att elektrifiera en stor del av bussarna i lokaltrafiken. Men nu trycker staden på bromspedalen. Senaten, motsvarande stadsfullmäktige, planerar enligt den tyska tidningen Tagesspiegel, att banta årets budget för inköp av elbussar från drygt 33 miljoner euro till åtta miljoner (370 respektive 90 miljoner kronor).

Anledningen uppges vara att bygget av en stor elbussdepå i Berlin har blivit försenat vilket gör det omöjligt för lokaltrafiken (BVG) att ta emot nya elbussar i planerad utsträckning.

Men de regerande partierna i den tyska huvudstaden, CDU och SPD, vill också spara in närmare 1,5 miljarder kronor på kollektivtrafiken. Det slår också mot planerna på en elektrifiering av BVG:s bussflotta.

Idag är omkring 230 av BVG:s 1 600 bussar batteridrivna och ytterligare 50 bussar från Solaris ska levereras under året. BVG:s planer på en helt eldriven bussflotta år 2030 kommer inte att kunna realiseras, uppger källor inom företaget för Tagesspiegel.

Busstillverkaren Wrightbus vill påskynda elektrifieringen av busstrafiken och erbjuder nu konvertering från dieselbussar till batteribussar. Foto: Wrightbus.

Storbritannien: Den nordirländska busstillverkaren Wrightbus har en stark ställning på bussmarknaden i Storbritannien, Irland och flera asiatiska länder. Företaget har också långt gångna planer på att bryta sig in på marknaden för el- och bränslecellsbussar i såväl Nordamerika som Europa.

Men Wrightbus har nu också lanserat ett nytt program för att konvertera dieselbussar till eldrift, något som flera fristående företag redan arbetar med. Bland dessa finns brittiska Equipmake.

Syftet med programmet, NewPower, är att bussoperatörer ska kunna elektrifiera sina flottor utan att behöva byta ut vagnparken och investera i nya bussar. Att konvertera en dubbeldäckare kostar enligt Wrightbus cirka 2,2 miljoner kronor, avsevärt mindre än att investera i nya elbussar.

Wrightbus hoppas att besparingen gör att bussföretag kan överväga att konvertera dieselbussar till elbussar efter bussens halva livstid.

Konverteringen innebär bland annat att dieselmotorn byts ut mot en elektrisk drivlina från Voith, NMC-batterier med mera. En konvertering tar endast tre veckor. Enligt Wrightbus kan företaget konvertera upp till 500 bussar om året.

– Samtidigt som vi säljer nya vätgas- och batteridrivna bussar över hela världen finns det en väldig marknad av bussar som har en stor del av sin livstid kvar. Om man konverterar dessa får det en omedelbar effekt på luftkvaliteten i städerna, säger Wrightbus vd Jean-Marc Gales.

Volvokoncernens och Daimler Trucks gemensamma bolag cellcentric har nu börja tillverkning av bränsleceller för tunga fordon. Foto: Cellcentric.

Tyskland: För drygt tre år sedan bildade Volvokoncernen (där Volvo Bussar och Volvo Lastvagnar ingår) och Daimler Truck (där även Mercedes-Benz och Setra bussar ingår) ett gemensamt bolag för storskalig tillverkning av bränsleceller för tunga fordon, cellcentric.

Nu har cellcentric startat pilottillverkning av produktion av bränsleceller vid sin anläggning i tyska Esslingen-Pliensauvorstadt. Pilottillverkningen är det första steget mot en storskalig tillverkning av bränsleceller mot slutet av det här årtiondet.

Cellcentric planerar att täcka in hela ekosystemet för bränsleceller: själva produkten, underhåll och slutligen återanvändning.

Anläggningen i Esslingen har mer än 100 medarbetare och en produktionsyta på över 10 300 kvadratmeter.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)