Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer pappersexcercis med nya kör- och vilotidsregler

De nya kör- och vilotidsreglerna lett till ökad administration för många bussföretag och väckt många frågor om hur de ska tolkas. Foto: Ulo Maasing.

Den 22 maj infördes i Sverige de nya kör- och vilotidsreglerna för bussförare som kör beställningstrafik som EU beslutade om tidigare i år. Reglerna är flexiblare än de tidigare. Men de har också lett till ökad administration för många bussföretag och väckt många frågor om hur de ska tolkas.

– I sak är det ju oerhört positivt att vi äntligen har fått särskilda regler rörande kör- och vilotider för turist- och beställningstrafiken. Men eftersom regelverket idag inte är synkroniserat med färdskrivaren blir det en ökad administrativ börda för bussföretagen om de vill använda de nya reglerna, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

– Vi får många frågor om hur de nya reglerna ska tolkas.

Enligt Sveriges Bussföretag blir den administrativa bördan för bussföretagen mycket stor om de använder det nya, flexiblare regelverket. Det beror på att det kommer att ta tid, minst fem år, att uppdatera färdskrivarna så att hanteringen av dokumenten kan ske digitalt.

De nya reglerna innebär att rasten kan delas upp på ett nytt sätt. Det finns nu också en möjlighet att under vissa omständigheter skjuta upp inledningen av dygnsvilan. Dessutom går det att skjuta upp veckovilan i upp till tolv dygn (”tolvdagarsregeln”) även vid nationella resor. Det var tidigare bara tillåtet vid internationella resor.

Ett krav för att få använda sig av de nya reglerna är att föraren har med sig ett färdblad som styrker att resan är just beställningstrafik. Färdbladet kan vara i pappersformat eller i elektronisk form. Föraren ska vid kontroll kunna visa upp färdblad för dels den pågående resan dels för tidigare resor där de nya reglerna använts under de senaste 28 dagarna.

– Det var tidigare otydligt vad som egentligen är ett färdblad. Men sedan vi påpekat detta har Transportstyrelsen förtydligat sin information, kommenterar Oscar Sundås, ansvarig för turist- och beställningstrafik på Sveriges Bussföretag.

– För det vanliga bussföretaget skulle jag säga att färdblad kan tolkas som en körorder, fysisk eller digital, som medförs under resan. Men för att uppfylla reglerna rör det sig om det färdblad, även kallat waybill, som i vanliga fall används vid internationella resor utanför Norden.

Att det är waybillen som ska användas beror på att det inte finns något nationellt färdblad i Sverige

Oscar Sundås framhåller också att det går utmärkt att avstå från att använda de nya reglerna och fortsätta att köra. Då behöver föraren inte ta med sig någon dokumentation.

Klicka här för att ta del av Transportstyrelsens information om kör- och vilotidsreglerna.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)