Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor laddstation för bussar och lastbilar byggs i Skåne

Det av Volvo Group, Daimler Truck och Traton samägda företaget Milence ska bygga en stor laddstation för bussar och lastbilar i Åstorp i Skåne. Bild: Milence.

Åstorp, som ligger vid E4:an nordost om Helsingborg ska få en stor laddningshubb för bussar och lastbilar. Det är företaget Milence som har valt orten som lokalisering för sin tredje laddstation för tunga fordon. Milence ägs gemensamt av Volvo Group, Traton Group där Scania och MAN ingår, samt Daimler Truck, där busstillverkarna Setra och Mercedes-Benz ingår.

Milence bildades i juli 2022 av de tre fordonsjättarna med målet att göra framtidens vägtransporter fossilfria genom att bygga ett nätverk av laddstationer som kan användas av batteridrivna bussar och tunga lastbilar, oavsett tillverkare. 2027 siktar Milence på att ha minst 1 700 högpresterande laddstationer, strategiskt belägna över hela Europa.

Laddningshubben i Åstorp ligger nära E4, den huvudsakliga transportvägen Helsingborg – Stockholm. Hubben är den tredje som Milence aviserar i Sverige. Den första laddstationen etableras i Varberg (klicka här) och den andra i Ödeshög (klicka här).

Utvecklingen av laddstationen i Åstorp sker i två faser. Den första fasen omfattar fyra laddplatser med högpresterande laddare och där laddning sker via CCS-kontakt. Varje laddplats har en kapacitet på upp till 400 kW.

I den andra fasen utökas anläggningen till 11 laddplatser. Då planeras också installation av teknik för megawattladdning.

Megawattladdning (MCS, Megawatt Charging System) gör det möjligt att ladda bussar och lastbilar med en effekt som är tio gånger så hög som dagens CCS-kontakter. Buss- och lastbilstillverkaren MAN har tidigare för bussmagasinet uppgett att MCS kommer att göra det möjligt att ladda en batteridriven turist- eller långfärdsbuss på femton minuter och sedan kunna köra 400 kilometer.

Anläggningen i Åstorp kommer också att erbjuda lounge, dusch och toalett till yrkesförare.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)