
Många av dem som under pandemin steg av från SL:s bussar och tåg har inte återvänt. Foto: Ulo Maasing.
Resandet i SL-trafiken i Storstockholm fortsätter att vara lägre än innan pandemin. SL svarar för ungefär hälften av landets kollektivtrafik. Under årets första sju månader var antalet påstigande på SL:s bussar, tåg och båtar en vanlig vardag i snitt 2 355 000. Det är 16 procent lägre än året innan pandemin.
De ändrade resvanor som har uppkommit under de senaste åren till följd av ökat distansarbete håller i sig och någon ändrad trend märks inte, konstaterar SL i den delårsrapport som läggs på politikernas bord nästa vecka. Däremot reser många fler på enkelbiljett istället för periodbiljett. SL:s intäkter från enkelbiljetter ligger nu på en nivå om cirka 40 procent av biljettintäkterna mot tidigare cirka 30 procent.
Men SL räknar med ett ökat resande i framtiden, främst på grund av att fler slutar jobba hemifrån och reser till sina arbetsplatser. Att pendeltågstrafiken nu är pålitligare än den har varit de senaste åren bidrar också.
Pendeltågen drar också ner resenärernas betyg på SL-trafiken. Hittills i år upplever bara 39 procent av länsinvånarna kollektivtrafiken som pålitlig. 58 procent av pendeltågsresenärerna var nöjda medan 97 procent av båtpendlarna, 89 procent av dem som reste med lokalbanor, 85 procent av tunnelbaneresenärerna och 80 procent av bussresenärerna var nöjda.
Samtidigt som resandet har stått och stampat har SL, det vill säga Trafikförvaltningen i Region Stockholm, ökat antalet anställda (räknat i helårsarbeten) med 12,4 procent jämfört med samma period förra året. Lönekostnaderna har ökat med 18,4 procent.
Ekonomin fortsätter att plåga SL. Fram till och med augusti gick SL visserligen 193 miljoner kronor bättre än budget. Men för hela 2024 räknar SL med att göra ett resultat på -365 miljoner kronor, 254 miljoner sämre än budget. Det beror på högre drift- och underhållskostnader.
Den mer pålitliga pendeltågstrafiken kommer också med en saftig prislapp. När SJ sparkade MTR som operatör och i mars tog in SJ istället fick SL visserligen 150 miljoner i skadestånd från MTR. Samtidigt räknar SL med att kostnaderna för köpt trafik kommer att spräcka budgeten med 348 miljoner kronor, främst på grund av det nya pendeltågsavtalet med SJ Till det kommer 97 miljoner i uppstartskostnad för SJ.
Drivmedelskostnaderna för busstrafiken kommer att bli 89 miljoner högre än budgeterat.
Lämna ett svar