Den holländska elbusstillverkaren Ebusco står nu på randen till konkurs. På onsdagseftermiddagen slog en nederländsk domstol fast att det stora holländska men Italienägda bussföretaget Qbuzz hade rätt att säga upp sitt avtal med Ebusco och därför inte behöver köpa 45 elbussar som Qbuzz beställt, men som ännu inte levererats. För det hårt pressade Ebusco innebär domen en rejäl smäll, värd 260 miljoner kronor. Enligt avtalet mellan parterna skulle bussarna levereras senast den 22 mars i år. En eventuell konkurs skulle ge flera svenska bussföretag nya problem.
Domen kommer vid sämsta tänkbara tidpunkt för Ebusco. På torsdagen är det extra bolagsstämma i företaget. Där är det tänkt att aktieägarna ska godkänna en företrädesemission som ska få in upp till 36 miljoner euro (drygt 410 miljoner SEK) i friska pengar till företaget.
Men onsdagens dom innebär att mer än två tredjedelar (274 miljoner SEK) av de pengar som emissionen skulle dra in redan är uppätna och Ebuscos ekonomi 260 miljoner kronor svagare än man hade tänkt presentera inför stämman. Det torde krävas en övertalningskonst utöver det vanliga av Ebuscos ledning och nuvarande aktieägare för att locka nytt kapital till företaget.
Stoppat
Ebusco har i brist på rörelsekapital också i stort sett stoppat sin busstillverkning.
Det var för att tvinga Qbuzz att betala för de beställda 45 12-metersbussarna som Ebusco på måndagen drog bussföretaget inför domstol. Innan dess hade parterna försökt komma fram till en lösning.
När det stod klart att Ebusco inte skulle klara att leverera i tid till Qbuzz förlikades parterna om ett nytt datum för slutleverans av bussarna, den 1 september i år. Överenskommelsen innebar också att bussföretaget hade rätt att säga upp avtalet om inte samtliga bussar är levererade till den 1 december i år.
I början av september meddelade Ebusco bussföretaget att de första bussarna kan levereras den 28 oktober och de övriga i mitten av februari nästa år. Men bussföretaget hade kommit överens med den region där bussarna skulle köra om ett nytt trafikavtal från den 15 december där samtliga 45 bussar skulle användas.
I domstolen hävdade Ebusco att Qbuzz uppsägning av avtalet var oacceptabelt och att bussarna skulle levereras inom en snar framtid.
Inte acceptera
Domstolen gick på Qbuzz linje och anser att Qbuzz inte behöver acceptera ytterligare leveransförseningar. Dessutom kan ytterligare förseningar i framtiden inte uteslutas. Till det kommer att Qbuzz också fick säga upp avtalet eftersom det starkt kunde misstänkas att Ebusco inte skulle klara sina garanti- och serviceåtaganden.
Ebusco hade heller inte betalat 1,2 miljoner euro (14 miljoner kronor) i viten till Qbuzz för leveransförseningar. Därför hade bussföretaget blockerat bankkonto hos Ebusco, något som busstillverkaren ville häva. Men även på den punkten gick domstolen emot Ebusco.
Nobina, Keolis, Svealandstrafiken
Såväl Nobina som Keolis och Svealandstrafiken har beställt bussar hos Ebusco, men med undantag för två bussar till Svealandstrafiken har inga bussar levererats.
Enligt Nobinas kommunikationschef David Erixon finns inte en enda av de 76 bussar som skulle levererats till Nobina i Oslo under 2023 på plats.
– Vi för en dialog med Ebusco, säger David Erixon till bussmagasinet.se
Sommaren 2023 beställde Keolis Sverige 50 elbussar från Ebusco med option på ytterligare 75 bussar. Inte heller dessa har levererats.
I ett pressmeddelande i måndags hävdade Ebusco att Keolis sagt upp avtalet om de 50 bussarna och att parterna hade kommit överens om uppsägningen. Keolis Sverige dementerar dock att man har annullerat sin beställning.
– Det stämmer inte. Vi har en dialog med Ebusco, uppger Keolis´ fleet manager Karl Orton för bussmagasinet.se.
Svealandstrafiken i Örebro har tagit emot två av 23 beställda ledbussar från Ebusco.
Connect Bus Sverige hade beställt totalt 47 elbussar från Ebusco till stadstrafiken i Växjö. Men i början av september annullerade Connect Bus ordern och valde istället kinesiska BYD som leverantör.
Lämna ett svar