Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Malmö kompenserar fastighetsägare för bussbuller

I samband med att busstrafiken vid station Triangeln i Malmö läggs om kommer Malmö stad att vidta den unika åtgärden att kompensera fastighetsägare för ökat bussbuller. Foto: orf3us/Creative Commons.

Malmö stad har beslutat att kompensera vissa fastighetsägare därför att deras fastigheter kommer att utsättas för mer buller från bussar i framtiden. När Rådmansgatan i centrala Malmö i december börjar trafikeras med fler bussar i samband med en flytt av busstrafiken kommer bullret på gatan att öka. Tekniska nämnden i Malmö har därför fattat beslut om bullerskyddsåtgärder som innebär att gatukontoret ska ersätta fastighetsägare för de åtgärder som måste göras för att klara kravet på ljuddämpning.

Flytten av busstrafiken från Södra Förstadsgatan till Rådmansgatan är en del av utvecklingen kring station Triangeln och görs för att underlätta buss- och tågbyten vid resor till, från och inom Malmö. Det innebär också kortare restider.

Flytten kommer dock att innebära höjda ljudnivåer och att riktvärdena för buller överskrids, vilket husfasaderna längs Rådmansgatan inte är anpassade för. Gatukontoret kommer därför att ersätta fastighetsägarna för de faktiska kostnader som uppstår.

– Det är ganska sällan vi gör så här stora omläggningar av trafik i en stad. Då får vi behandla det på ett alldeles särskilt sätt, inte minst i förhållande till de som får en mer bullrig miljö, säger Anders Rubin (S), kommunalråd och tekniska nämndens ordförande.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)