Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo samarbetar med ÅF om elbussar

Volvos elbussatsning skapar nu nya jobb i Säffle. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar har tecknat ett samarbetsavtal med konsultföretaget ÅF om utveckling av elbussar. Dessutom har Volvo Bussar tecknat en avsiktsförklaring med kontraktstillverkaren Hanza att leverera komponenter till bussfabrikerna i Europa. De båda avtalen innebär betydande satsningar i Säffle och väntas tillsammans ge arbete åt omkring 65 personer.

Avtalet med ÅF innebär att ÅF ska öppna kontor i Säffle. Samarbetet mellan ÅF och Volvo Bussar omfattar produktutveckling och prototypbyggnad av tre fullelsbussar som tas fram inom ramen för det så kallade ElectriCityprojektet som vi tidigare har presenterat.

ElectriCity omfattar utveckling av en ny elbusslinje i Göteborg med start 2015.

Förutom utveckling av tre elbussar omfattar samarbetet även att ta fram och testa nya hållplatslösningar, trafikledningssystem, säkerhetskoncept, energiförsörjning och affärsmodeller.

Tekniken ger helt nya möjligheter för kollektivtrafiken i framtidens städer. ElectriCity är ett initiativ av Volvokoncernen, som samarbetar med Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Göteborg Energi, Västtrafik, Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park.

Samarbetet mellan Volvo Bussar och Hanza ska ge Hanza möjlighet att expandera sin nuvarande verksamhet i Värmland genom att förlägga delar av tillverkningen till Volvos tidigare fabrik i Säffle.

Hanza är en av Nordens snabbast växande kontraktstillverkare. Företagets affärsmodell bygger på att upprätthålla en långsiktig tillverkning i Sverige i kombination med en egen global produktion. Tillverkningskoncernen har i dag 13 fabriker i sex länder, varav 4 i Sverige.

Parterna kommer nu att utarbeta en detaljerad plan för samarbetet, vilken kommer att presenteras under hösten. I den ingår samarbete inom ett flertal tillverkningsteknologier såväl globalt som i den nya planerade Hanzaenheten i Säffle.

– Det känns mycket bra att våra ansträngningar att hitta ersättningsverksamheter till Säffle har gett resultat, säger Håkan Karlsson, Executive Vice President, Business Areas, i Volvokoncernen.

– Dessa två nyetableringar innebär att den stora kompetens som byggts upp i Säffle kan tas tillvara och att det skapas nya jobb åt tidigare Volvo-medarbetare.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)