Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalarna: Motgång för Nobina i upphandlingstvisten

De juridiska turerna kring Dalatrafiks upphandling fortsätter. Foto: Ulo Maasing.

De juridiska turerna kring Dalatrafiks upphandling fortsätter. Foto: Ulo Maasing.

Turerna kring Dalatrafiks upphandling av busstrafik fortsätter. Den direktupphandling av trafiken som Dalatrafik genomförde i förra veckan överklagades omedelbart av bussoperatören Nobina. Nobina ville också att förvaltningsrätten i Falun skulle utfärda ett interimistiskt förbud för Dalatrafik att fullfölja avtalet med Keolis och Sambus. Nu säger förvaltningsrätten nej till detta, rapporterar Dalarnas Tidningar, DT.

Den 20 februari, samma dag som protokollet från Region Dalarnas presidium publicerades, vände sig Nobina till förvaltningsrätten med ett överklagande. Nobina begärde att förvaltningsrätten omedelbart skulle besluta att Dalatrafik inte skulle få fullgöra de avtal som ingåtts till dess något annat bestämts.

Men Nobina fick inte domstolen med sig. Förvaltningsrätten anser att Nobinas begäran om ett interimistiskt stopp för upphandlingen inte bygger på tillräckligt starka skäl.

”Mot bakgrund av föremålet för upphandlingen, att tillhandahålla trafiktjänster till allmänheten, riskerar ett förbud mot att fullgöra avtalen att få allvarliga konsekvenser för Dalatrafik. De skäl som Nobina har anfört är under sådana förhållanden inte tillräckliga”, skriver förvaltningsrätten”.

Samtidigt konstaterar domstolen efter att ha gått igenom ett antal liknande domar i upphandlingsmål i högsta instans att det är ovisst vad en slutlig prövning kommer att leda till. Därmed öppnar man i praktiken för att målet ska föras vidare till en högre instans.

Dalatrafiks vd Claes Annerstedt säger till DT att ”Slaget är inte över för också den här domen går att överklaga. Men det är ett fall framåt”.

Nobina har nu möjighet att gå vidare till kammarrätten i Sundsvall, men för det krävs att domstolen beviljar prövningstillstånd.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)