Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ville bli bussförare – möttes av rasism på trafikskola

En buss från Grönlunds trafikskola. Foto: Wikimedia commons/bobjork

En buss från Grönlunds trafikskola. Foto: Wikimedia commons/bobjork

En lärare på Grönlunds trafikskola har ägnat mycket tid åt rasistiska utfall och utläggningar om invandrare, muslimer och ett svenskt inbördeskrig som rycker allt närmare, avslöjar Göteborgs-Posten. Tidningen har talat med flera invandrare som av Arbetsförmedlingen har skickats till Grönlunds för att utbilda sig till bussförare men som har mötts av långa utläggningar från läraren.

– Alla som satt i det där klassrummet ville ha jobb och så får man lyssna på det här, säger en av de elever GP har talat med.

Tillsammans med  en annan elev med invandrarbakgrund började han att spela in lärarens utläggningar i smyg. En av utläggningarna pågick under 24 minuter, i andra fall handlar det om tio – 15 minuter långa inspelningar. Enligt GP, som har tagit del av inspelningarna, pratar läraren om allt annat än teori för bussförare.

– Det är för mycket invandrare i Sverige. Förstår du? Jag kan inte gå en meter åt ett håll så ser jag en utlänning. Jag vänder på mig. Där är en till utlänning. Var är svenskarna någonstans, de är borta, säger läraren och varnar för ett kommande inbördeskrig i Sverige.

En av eleverna vände sig till arbetsförmedlingen med inspelningarna i oktober. Då fick gruppen, där flertalet elever har invandrarbakgrund, en ny lärare. Men under våren har läraren återkommit.

Till GP säger Lennie Zärnblom, regionchef för Grönlunds trafikskola i Västsverige att man från företaget ser allvarligt på frågan.

– Vi har nolltolerans mot allt sånt här. Frågan låg på vårt bort och vi har genomfört flera åtgärder mot den som hade uttryckt sig lite olämpligt under en pågående lektion.

Zärnblom uppger att läraren har varnats och fått andra arbetsuppgifter i företaget.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)